kleine quiches met asperge, tomaat en courgettebloem

Sommige recepten keer je binnenstebuiten en ondersteboven. Al naar gelang het seizoen en wat er zoal in huis is.
Dit recept is er zo een: de zoveelste variatie op het thema hartige taart in Casa Italiaans koken met Antoinette.
Deze keer vulde ik mini quiches met asperge, tomaat en courgettebloem, verse kruiden en maakte ik net weer een andere bodem.

Neem het recept als uitgangspunt en varieer zelf vooral naar hartenlust mee!

recept mini quiches, voorgerecht of onderdeel van hoofdgerecht voor 4 personen

90 g fijn polentameel (fioretto)
110 g bloem
80 g boter + extra voor de ovenschaaltjes
1/2 tl zout
50 g (geen ml) water
Geen puf? Dan gebruik je 4 plakjes bladerdeeg

Vulling:
4 aspergepunten, gekookt
4 courgettebloemen of een andere eetbare bloem zoals Oost-Indische Kers
4 kerstomaten
2 eieren
60 g Parmezaanse kaas, geraspt
verse dille (of loof van de wilde venkel) en bieslook, grof gehakt
versgemalen peper

Vier ovenschaaltjes, doorsnee 10 cm

Maak het deeg zoals ik hier beschreven heb, zet het deeg kruimelig (zonder een bal te vormen) een half uur in de koelkast.
Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden.
Snij de achterkant van de courgettebloemen en gooi de bittere stampers weg. Was de courgettebloemen en dep ze droog.
Was de tomaatjes en snij ze doormidden.
Klop de eieren los en doe er de Parmezaanse kaas, verse kruiden en peper bij. Roer nog even goed.
Vet de ovenschaaltjes in met wat boter.
Bestrooi ieder ovenschaaltje met een kwart van het hartig zanddeeg. Druk het deeg aan en prik er gaatjes in.
Bak de bodems een kwartiertje blind in het midden van de oven.
Haal de ovenschaaltjes uit de oven.
Verdeel de groenten en het eimengsel over de vier ovenschaaltjes.
Bak de quiches tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveer lauwwarm.

Heel lekker naast een caprese (salade van tomaat, mozzarella en basilicum, gedresst met balsamico, olijfolie, peper en zout) met extra wat blaadjes pittige rucola.

Muziek terwijl u werkt:
Das Wohltemperierte Klavier: Boek 1 BWV 846 -869: Prelude C majeur, J.S. Bach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten