Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek, Karin Luiten

Vijf jaar geleden verscheen Zonder pakjes & zakjes van culinair journaliste Karin Luiten.
Een paar jaar later volgde Zonder pakjes & zakjes 2 en onlangs verscheen de bundeling van deze twee successen: Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek.
Want koken zonder pakjes, écht koken is een trend die blijft.
Zonder inmenging van de voedingsindustrie smaakt het eten op je bord lekkerder is Karins overtuiging. En het is nog eens gezonder ook.De bundeling is verdeeld in 13 hoofdstukken (zoals soep, sauzen, pasta, rijst & noedels, kip, vega, toetjes, broodbeleg) een toegift en een index.
Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door tekeningen en ingrediëntenlijstjes van populaire pakjes en zakjes. Luiten analyseert hun inhoud en geeft een alternatief om zelf thuis te maken.

Karin laat ons alle hoeken van de wereldkeuken zien.
We gaan van Thaise vissoep tot kip tandoori, kebab en tjap tjoi, via gazpacho, Flammkuchen en roti tot aan Mexicaanse bonenburrito's om te eindigen met erwtensoep, stamppot, gehaktballen met jus, pindakaas, roze koeken en vanillevla.

De recepten zijn over het algemeen makkelijk te maken. De uitleg is duidelijk, kort en verdeeld in logische stappen. Extra informatie over het recept geeft Luiten in de vorm van tips.
De ingrediënten zijn over het algemeen prima verkrijgbaar bij de supermarkt. Ik ben er alleen nog niet uit wat Karin bedoelt met "smaaktomaten" en waar die te koop zijn. Het woord riekt vervaarlijk naar smaakversterkers en kleurstoffen!
De index is overzichtelijk: je kunt zoeken op ingrediënt/recept en op categorie.

Ik maakte afgelopen week twee recepten uit Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek en die bevielen prima.
De Mexicaanse bonenburrito's die Il Marito me ooit leerde maken met vlees, schotelde ik hem voor in Karins vegavariant. Il Marito wilde meer!
De roze koeken deden het ook goed. Fabio wilde dat roze alleen niet mee naar school, Victor was wat dat betreft een stuk ouder en wijzer.
Het recept voor roze koeken vind je hier.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek is een fijn boek voor de pakjesverlater en voor iedereen die op zoek is naar een degelijk basiskookboek vol culinaire uitstapjes.

Auteur: Karin Luiten
Titel: Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046819494
Pagina's: 256
Prijs: 24,95

Muziek terwijl u kookt:
Fight the Power, Public Enemy

Italiaans koken met Antoinette ontving Het grote pakjes & zakjes kookboek van de uitgever ter recensie

4 opmerkingen:

 1. In Italië zijn dat natuurlijk gewoon pomodori, hier in Nederland moet je goed uitkijken, want anders koop je waterbommen zonder een greintje smaak. Maar ook hier komen gelukkig steeds meer lekkere tomaten in het schap, trostomaten, tasty toms en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoorde vorig jaar zelfs dat er heerlijke San Marzano te koop waren in Nederland.

   Verwijderen
 2. Toen ik nog werkte bij de boekhandel vijf jaar terug was er eens een hoogbejaarde lieve meneer die naar dit boek vroeg. Ik vond hem en het boek meteen aardig!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.