Koken con amore, Sophia Loren

Zomaar, ineens! Een boekhandel uit Milaan stuurde me het boek toe. Na een jarenlange zoektocht en praatjes in boekhandels. Heel makkelijk en snel, via internet!
Met trillende handen maakte ik het pakket open. Mijn exemplaar van In cucina con amore (Koken con amore) was tot in de puntjes gaaf!

En dan slaat je fantasie op hol.
Groot bezonnebrild, met bontjas en hoog gekapt: dat was de vorige eigenares. En zoveel als ze hield van La Loren, zo weinig hield ze van koken.
Het heerlijk amicale gebabbel van filmdiva Sophia Loren tussen de recepten door, die waanzinnig geweldige foto's. Daar was het haar om te doen geweest. Maar daarna heeft Koken con amore 44 jaar lang mooi staan te zijn in haar Milanese boekenkast...En dat terwijl er van die heerlijke recepten in staan!
De zon breekt door met caponata, pasta met pesto, bucatini all' amatriciana, spaghetti alla carbonara, gnocchi alla gorgonzola, risotto alla milanese, pizza, sardientjes a beccafico, cotoletta alla milanese, saltimbocca alla romana, carciofi alla romana. geroosterde paprika, zeppole en zabaione.

Voor die dame uit Milaan was het een fijn kookboek, maar in het Nederland van de jaren zeventig was Koken con amore zoiets als een openbaring. Een beetje een fatsoenlijk Italiaans kookboek was er nog niet. En het weekblad Margriet kon ons ook niet veel verder helpen.
In de spruitjeslucht, na het zoveelste bezoek aan de Chinees, met de buik vol van zachtgegaarde elleboogjesmacaroni met Smac, dankte menig kooklustig Nederlander La Loren op de blote knieën voor haar schat aan lekkere en meestal eenvoudige Italiaanse recepten.
Baanbrekend werk heeft Sophia verricht!

De ingrediënten die Loren gebruikt, waren in de jaren zeventig niet zo makkelijk te krijgen. Vroeger waren pasta van harde tarwe, mozzarella en basilicum nog heel ongewoon.
Toen we met z'n allen regelmatig op vakantie gingen naar Het Zuiden werden die exotische producten langzaam maar zeker goed verkrijgbaar. We wilden thuis nog wel eens net zo lekker eten als in Italië of Frankrijk.
Tegenwoordig kun je met Koken con amore vrijwel moeiteloos aan de slag. De ingrediënten zijn voor het overgrote deel te koop bij Turkse winkels en de supermarkt. Niemand kijkt nog raar op van kappertjes, paprika of pijnboompitten.

En daarom moest deze klassieker opnieuw worden uitgebracht.
Koken con amore is er nu in hetzelfde formaat waarin het, ook oorspronkelijk, in Italië verscheen. De harde kaft en het leeslint zijn lekker praktisch in de keuken.
De foto's, Sophia's verhalen van vriendin tot vriendin, de hardgekookte eieren en mayonaise brengen ons als vanzelf terug in de tijd. Dit boek is sowieso retro, dit boek is sowieso cult.
De onbezorgde seventies behangmotiefjes waarmee de nieuwe versie rijkelijk is versierd voegen daaraan naar mijn idee niks toe.

Ik wens niemand een jarenlange zoektocht naar dit boek toe. Moeders, haal Koken con amore in huis, voor het te laat is!

Klik hier voor een recept uit het boek, gnocchi alla romana alla Sophia alla Italiaans koken met Antoinette

Auteur: Sophia Loren
Titel: Koken con amore, genieten van de echte Italiaanse keuken
Oorspronkelijke titel: In cucina con amore
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 6750 8
Pagina's: 276
Prijs:  €19,99

zoek de 10 verschillen


Italiaans koken met Antoinette ontving het boek Koken con amore van de uitgever ter recensie

5 opmerkingen:

 1. Anoniem4/17/2015

  Ik heb 'm al aan mijn verzameling Italiaanse kookboeken toegevoegd Antoinette. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Buongiorno bella! Ik vond verschillende recepten uit het origineel jaren 70 boek niet echt kloppen qua hoeveelheden, bereiding e.d. Benieuwd of de nieuwe Nederlandse uitgever ze heeft laten testen, deze keer!!! :)
  Baci!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Figuriamoci! Probeer jij maar eens risotto alla milanese te maken van 600 gram rijst en 1 liter bouillon. ;)
   Binnenkort nog een blog hierover.

   Verwijderen
 3. Hahahahaha!!!! Ik dacht het al :D

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.