gnocchi alla romana alla Sophia

Onlangs verscheen op deze blog hier mijn recensie van de heruitgave van Koken con amore van Sophia Loren.
Als je de Italiaanse versie van dit boek leest is Sophia een grotere vriendin dan Koken con amore uit 1972 je liet geloven. De eerste uitgave kenmerkt zich door nogal stijf en afstandelijk woordgebruik. Sophia is er anno 2015 een stuk gezelliger op geworden.

En hoe is het met de recepten? Is daar na ruim 40 jaar met een moderne bril op nog eens kritisch naar gekeken?
Ik maakte Sophia's gnocchi alla romana. Een heerlijke klassieker uit de Romeinse keuken en het lievelingsgerecht van Yotam Ottolenghi.




Aan Sophia's recept heb ik eerlijk gezegd nogal moeten sleutelen. De ene aanpassing is wat ingrijpender dan de andere. De belangrijkste veranderingen noem ik hier:
Griesmeel heb ik verduidelijkt tot griesmeel van harde tarwe (semola/semolina di grano duro).
De hoeveelheid griesmeel heb ik omwille van de structuur van de gnocchi verhoogd.
De baktijd verkortte ik met 35 (!) minuten.

En er waren zo op het eerste oog nog twee recepten waar ik zo mijn twijfels bij had.
Tegenwoordig zou ik de recepten van Sophia Loren  wat kritischer bekijken dan in de jaren zeventig mogelijk was. Toen waren er bijna geen boeken over de Italiaanse keuken op de Nederlandse markt. Vooral klassieke Italiaanse recepten kun je nu prima vergelijken met versies van Marcella Hazan of Antonio Carluccio. Andere recepten lezen ter vergelijking, voor je de keuken induikt is vaak een aanrader.

In vrijwel ieder kookboek staan fouten. En fouten maken een boek niet zomaar tot een slecht boek. Sophia's Koken con amore blijft voor mij een prachtige klassieker die een fan van de Italiaanse keuken in zijn boekenkast moet hebben staan.

recept gnocchi alla romana alla Sophia alla Italiaans koken met Antoinette, voorgerecht voor 4 - 6 personen

50 g boter + extra voor invetten en gratineren
1 l melk + extra om eventueel aan te lengen
5 g zout
nootmuskaat
250 g griesmeel van harde tarwe (semolina di grano duro)
100 g geraspte Parmezaanse kaas + 30 g extra voor erover
2 eierdooiers

Laat de boter met het zout en de nootmuskaat op laag vuur in de melk smelten.
Zet het vuur hoger en doe als de melk kookt het griesmeel al roerend erbij. Kook de griesmeel al roerend een paar minuten tot er een dikke pap ontstaat. Voeg als het mengsel erg dik wordt eventueel een beetje melk toe.
Roer nogmaals, zet het vuur uit en voeg al roerend de geraspte Parmezaanse kaas en eidooiers toe.
Als je ziet dat het goed is gebonden, schenk je het hete mengsel op een marmeren tafelblad, of een stuk bakpapier dat je eerst met koud water hebt natgemaakt. Spreid het gelijkmatig uit tot een dikte van circa 1- 2 cm en laat het een uurtje afkoelen.
Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden.
Steek dan met de rand van een glas een heleboel rondjes uit het deeg: de gnocchi.
Vet een ovenschaal met boter in. Leg de gnocchi dicht op elkaar, de ene rij steeds iets boven de andere uitstekend. Bedek ze met een paar krullen boter en geraspte Parmezaanse kaas.
Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven tot er een mooi korstje op de gnocchi zit.

Muziek terwijl u werkt:
Tanta voglia di lei, Pooh

Auteur: Sophia Loren
Titel: Koken con amore, genieten van de echte Italiaanse keuken
Oorspronkelijke titel: In cucina con amore
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 6761 4
Pagina's: 276
Prijs:  €19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen