Eten uit de volkstuin, Marleen van Es

Vorig jaar zomer stond ik in Marleens volkstuin in Utrecht te nippen aan een glaasje vlierbloesemchampagneHet was gezellig en er waren allerlei heerlijke hapjes. De druivenranken, pruimenboom en de frambozenstruik sloegen ons gade en groeiden voort.
Nog geen jaar later stond ik in een boekhandel, hartje Amsterdam. Ik at knapperige radijsjes en een lekker stuk rabarbercake en bracht een toast uit op "Eten uit de volkstuin", het eerste boek van Marleen van Es.

Eten uit de volkstuin volgt de seizoenen. Zaaien, oogsten, eten: wat de tuin oplevert in lente, zomer, herfst en winter wordt gepresenteerd in 100 recepten met groente in de hoofdrol.
Wanneer je zaait en hoe het komt tot oogsten legt Marleen je als ervaringsexpert uit.
Ze wijd je in in het spel dat geven en nemen heet. Totaaltuinieren, zo noem ik het maar. Want er is, bij voorkeur naast de groentebedden, in haar moestuin ook plaats voor onkruid. En vogels die bessen snaaien zijn van harte welkom. Hoe pak je een aardvlo aan en hoe leid je een konijn om de tuin? Het Waarom van deze Dingen, dat lees je in Eten uit de volkstuin.

Buitenlucht maakt hongerig, maar Eten uit de volkstuin ook. De ene foto is nog smakelijker dan de andere! Brandnetelgnudi, rabarbercake, kruisbessenjam met vlierbloesem, tuinbonenpuree, moestuinpizza, artisjoktaartjes, baba ganoush van courgette, salsa verde, frambozentrifle, knoflooksoep, tarte tatin van ui, bietensalade, bietenmojito, focaccia met aardappel, tomaten tarte tatin, bramencrumble.... Ok, ik hou al op!

Marleen lijkt een goede band te hebben met de plaatselijke slager, want slagerstouw is volop aanwezig in haar boek. Om de aspergecharlotte en op de fles vlierbloesemchampagne, bij de frambozentrifle en de smoothie met rozen, om de snijbietenpakketjes en de salsa verde. bij de perensmoothie en onder de kruidige muffins.
Desalniettemin is Eten uit de volkstuin op een enkel recept na vlees- en visloos.

De gebruikte ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt of de Turk, mocht je geen eigen oogst hebben dit jaar. De recepten zijn makkelijk te bereiden.
Driehoogachter zonder moestuin kun je dus ook prima met dit boek aan de slag. Je kunt zelfs je eigen taugé laten ontkiemen. Of een pot palmkool op je balkon zetten.

Totaalmoestuinier, maar ook totaalkookboekschrijfster. Alles heeft Marleen zelf gedaan. Ze verzon de recepten, maakte de foto's, deed de styling en ze schreef de teksten. En alles heeft ze heel goed en mooi gedaan, met oog voor detail. En dat vind ik heel erg knap!
Eten uit de volkstuin is in mijn ogen een van de beste Nederlandse kookboeken die de afgelopen weken op de markt gekomen zijn.

Auteur: Marleen van Es
Titel: Eten uit de Volkstuin
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046819005
Pagina's: 256
Prijs: € 24,95

Italiaans koken met Antoinette ontving het boek Eten uit de volkstuin van de uitgever ter recensie

2 opmerkingen:

  1. Wat een fijne recensie! Ik denk er net zo over. Nu maar wachten tot onze eigen tuintjes ook gaan "leveren". ;-) Ciao!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We doen ons stinkende best hier, ben benieuwd naar de oogst :)!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.