buurtsuper! kookboek van Marianne Meijerink

Een zonnige dag in april. Samen met Marianne Meijerink bezoek ik een aantal Turkse en Marokkaanse winkels in de Amsterdamse Javastraat.
De bakker, de visboer en de groentehandelaren, de een is nog hartelijker dan de ander. Het mooiste lavasbrood gaat mee, de groentehandelaar deelt bij het afrekenen nog even een recept en de visboer trakteert ons op een complete lunch. Super deze buurtsupers!

Tussen de sucuk en de aardperen vertelt Marianne ongedwongen over haar plezier in koken.
"Mijn moeder hield niet zo van koken. Koken heb ik van mijn vader geleerd. Hij nam altijd aparte lekkere dingen mee van zijn reizen naar het buitenland. Ik ben geen sterrenkok maar ik breng, geïnspireerd door verse producten, op een eenvoudige manier lekkere dingen op tafel.""Jaren geleden woonde ik in Utrecht. Ik ontdekte dat een Turks winkeltje in Lombok de ingrediënten had die ik zocht. Bijvoorbeeld om Italiaans te kunnen koken."

Marianne verzamelt experimenterend mettertijd een schat aan informatie over producten waarmee je eens iets anders kunt voorschotelen dan Hollandse pot. In 2010 verschijnt "Dat koop je bij de Turk" van haar hand.
Vijf jaar later is het tijd voor een update in de vorm van het Buurtsuper! kookboek, wegwijs in Turkse en Marokkaanse winkels. Dit boek wordt via crowdfunding gefinancierd. "Crowdfunden is heel hard werken."

Het eerste deel van het boek heet In de winkel. Het gidst je door de buurtsuper van groente en fruit naar zuivel en via blik en pot door naar vlees en vis. Op een prettige toon vertelt Meijerink veel over onder andere aardpeer, artisjok, aubergine, borlotti, courgette(-bloem), palmkool, puntpaprika, pompoen, kardoen, radicchio rosso, rucola, schorseneren, snijbiet, tomaten, tuinbonen, romanasla, wilde spinazie, (is u daar nog?), bloedsinaasappels, granaatappels, mispels, kaki, vijgen, kalfsvlees, lamsvlees, ansjovis, kappertjes, olijven, tomaten in blik, tomatenpuree, amandelmeel, polenta, baldorijst en semola, en grote bossen platte peterselie en basilicum.
Bij elk beschreven product verwijst Meijerink naar minstens één recept uit het tweede deel van het boek.

Het deel In de keuken geeft 85 eenvoudige recepten, over het algemeen in mediterrane stijl.
Wat te denken van artisjokken a la plancha, fregola met kokkels, gebakken paddenstoelen met polenta, gegrilde groenten met halloumi, kikkererwtensalade met pekelcitroen, lamsschenkel met gremolata, papardelle met konijn, pompoenravioli, ribollita, saltimbocca, sardines met krenten en pijnboompitten, snijbietrolletjes met ricotta of walnootpesto?

Je ziet, de Turk en het buurtsuper kookboek zijn jouw partners voor een mediterraan (Italiaans!) feestje in de keuken!  En je maakt via de courgettebloemen nou eindelijk eens een praatje met je Marokkaanse buurvrouw.
Het buurtsuper kookboek is leerzaam en zet je aan tot het verleggen van je grenzen en het gebruiken van je fantasie, wat denk ik de basis is voor plezier in koken.
Italiaans koken met Antoinette verbaast zich er hardop over dat dit boek niet is opgepikt door de Nederlandse uitgeverij. Er verschijnen kookboeken van auteurs die qua receptuur en warenkennis duidelijk minder in de pap te brokkelen hebben dan Marianne Meijerink.

Het buurtsuper! kookboek is 192 pagina's dik en kost 15 Euro.
Je kunt het kopen via http://www.buurtsuperkookboek.nl/ of vraag ernaar bij jouw eigen buurtsuper of boekhandel.
ISBN 978-90-9028583-2
Eigen beheer

Muziek terwijl u buurtsupert:
Chabrassi, Cheb Khaled and Cheikha Rimitti

2 opmerkingen:

  1. Ik krijg nu alweer zin om te gaan buurtsuperen!! Thank god it's almost friday!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.