speltpasta met romige paddenstoelensaus

Van hypes en trends krijg ik op den duur jeuk.
Glutenvrij eten heb ik best wel eens op de hak genomen (nooit zo ijzersterk als in dit hilarische filmpje). Maar, eerlijk is eerlijk, de hype bracht ook verandering in Casa Italiaans koken met Antoinette.
"Uit balorigheid aan de cupcakes dan maar?"  Nee, dat was het niet.


Tegenwoordig wissel ik  (pseudo-)granen veel meer af dan voorheen.
Ok. Quinoa is hier nog nooit op tafel verschenen, ik heb zo mijn grenzen. Maar pizzadeeg is niet meer gegarandeerd van tarwebloem: tegenwoordig doe ik er met een stalen gezicht ook spelt, kamut en boekweit in. En ik zal niet meer altijd en eeuwig doppio zero tarwebloem voor verse pasta nemen. Voor tagliatelle van kamut, boekweit en spelt draai ik mijn handen niet meer om.
Leve de vooruitgang! Op je gezondheid!
Maar niet ten koste van mijn smaak.

Nooit zal ik volkorenpasta op tavola toveren, zo bijgedraaid ben ik nou ook weer niet!
Ooit, na maanden ziek zijn, at ik in een gezonde bui volkorenspaghetti. En dat was eens maar nooit weer.
De structuur vond ik niet prettig en de smaak was niet neutraal genoeg. Een beetje zurig ...

Wat ik wel maak? Bijvoorbeeld deze verse speltpasta van een deel volkoren speltmeel en een deel doppio zero tarwebloem.
Dat deeg stikt dus nog steeds van het gluten, en er zitten veel vezels in maar het smaakt goed en het heeft een prima bite! Zeker in combinatie met een heerlijk romig paddenstoelensausje.

recept speltpasta met paddenstoelensaus

120 g volkoren speltmeel
180 g tarwebloem "00"
3 biologische of middelgrote eieren
3 el water

1 el olijfolie
1 teentje knoflook
125 g ontbijtspek in blokjes
1 pond (kastanje-)champignons of gemengde paddenstoelen
2 dl verse room
1,5 tl shiitake-poeder* of een 1/3 porcinibouillonblok
versgemalen zwarte peper
1 tak platte peterselie
Parmezaanse kaas

Voor de bereiding van de verse pasta klik je hier.
En de saus maak je zo:
Hak de knoflook fijn en bak dit samen met de spekblokjes zachtjes in de olijfolie.
Maak de champignons schoon en snij ze in niet te dunne plakken.
Zet het vuur hoog en bak de champignons een paar minuten.
Doe de room en het shiitake-poeder of porcinibouillonblokje erbij en roer goed.
Zet het vuur zacht en laat de saus een paar minuten pruttelen.
Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Was en droog de platte peterselie en hak grof.
Draai het vuur uit en doe de peterselie bij de saus.

Breng in een grote pan ruim water en zout aan de kook.
Kook de tagliatelle gaar en giet het water af.
Roer de saus door de tagliatelle.
Verdeel de tagliatelle over de borden en geef er geraspte Parmezaanse kaas bij.
Serveer direct.

*shiitakepoeder maak ik van gedroogde shiitakes die ik verpulver in de keukenmachine. Dit was een tip van lezeres Sandra Zuidema, die het weer had van Anne-Riet de Boer.
Het poeder geeft verdieping aan soepen, sauzen, risotto, stoofpotjes. Nou ja, bedenk het maar!

Muziek terwijl u werkt:
Schema Libero, Nina Zilli e Neffa

2 opmerkingen:

  1. Oh wat heerlijk Antoinette. Ik zit te denken waar ik voor het eerst donkerder pasta proefde. Ik denk dat mijn moeder van oudsher al Dinkel in huis had, omdat dat altijd al werd aangebouwd op de Schwäbische Alb. Arme grond daar, kalk, erg geschikt voor Dinkel (=spelt). Of was het die boekweit variant van pasta die je veel aan de Zuidkant van de Alpen treft? Pizoccheri, of hoe je dat spelt (geen woordspeling bedoeld ;-)).
    In ieder geval, wat extra beet vind ik zalig in tagliatelle, zeker met zo'n donker smakende saus. Ik ga de combinatie snel een keer maken, dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spelt- en kamutpasta zie ik pas sinds kort in de schappen liggen. Ik denk dat je pizzoccheri hebt gegeten! Della Valtellina: http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl/2013/12/pizzoccheri-della-valtellina-of-het_30.html ...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.