Arabische pitabroodjes zelf maken

Een tijdje geleden stuurde Jacobien mij het laatste boek van Nadia Zerouali en Merijn Tol toe: Viva Arabia!
Het boek is een verzameling van ruim 160 recepten die eerder verschenen in het weekblad Viva.
De recepten zijn verdeeld over 12 hoofdstukken. Geen varkensvlees maar geitenspiesjes, veel groente en peulvruchten, za'atar, oranjebloesemwater en lekkere dips: Arabia!

Bekende Midden-Oosterse / mediterrane recepten worden in vereenvoudigde vorm gepresenteerd of recepten krijgen een tintje in die stijl. Neem nou Very British Eton Mess maar dan met Turkse yoghurt en oranjebloesemwater.







Bij sommige recepten is de ingrediëntenlijst erg kort gehouden. In de ingrediëntenlijst van de citroen-amandeltaart staat bijvoorbeeld: 1 rol kant-en-klaar korstdeeg (dat is pâte brisée). Dit deeg ligt in Nederland bepaald niet standaard in de koelvakken. En het is vooral heel eenvoudig zelf te maken! Dus ietsje uitbreiding had het recept niet geschaad en het concept van het boek ook niet.

Samen met zoon Victor heb ik in korte tijd een paar keer uit het boek gekookt en dat geeft wel aan hoe laagdrempelig het is. En hoe lekker de recepten zijn!
De harissa-komijnburgers, venkelsalade en pitabroodjes waren een groot succes in casa Italiaans koken met Antoinette!
Aan de slag met de broodjes waarmee we vorig jaar in Akko, Israël een bakker in de weer zagen.

recept Arabische pitabroodjes, 12 stuks

7 g gedroogde gist
200 ml lauwwarm water
1/2 el suiker
350 g bloem "00" + wat nodig is voor het werkblad
1 tl zout

Los de gist op in de helft van het lauwwarme water voeg de suiker toe en roer tot het schuimt.
Zeef de bloem boven een kom, doe het zout erbij en meng. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistwater erin. Kneed en doe de rest van het water er al knedende scheutje voor scheutje bij. Kneed tot het deeg elastisch is. Doe er indien nodig nog wat extra water bij.
Laat het deeg afgedekt drie kwartier rijzen op een tochtvrije plaats.
Maak 12 bolletjes van het deeg en laat deze op bakpapier 10 minuten rusten. Dek ze af met een theedoek.
Verwarm de oven oven op z'n heetst (mijn oven gaat tot 275 graden).
Druk en rol twee of drie deegbolletjes zo dun mogelijk uit.
Leg deze pitabroodjes op een pizzabakplaat (zo'n ronde, heel dunne zwarte bakvorm) en plaats die pizzabakplaat op de bodem van de oven (zonder rooster of ovenbakplaat ertussen). Heb je geen pizzabakplaat dan kun je de bodem ook bedekken met aluminiumfolie.
Bak de broodjes ongeveer 2 minuten tot ze bol staan en licht gebruind zijn. Draai de broodjes om en bak nog even kort.
Haal de broodjes uit de oven en doe de ovendeur meteen weer dicht. Hou de  oven zo heet mogelijk.
Herhaal dit tot de twaalf deegbolletjes gebakken zijn.

pitabroodjes van een bakker in Akko, Israël 
Muziek terwijl u werkt:
Adesso e qui (Nostalgico presente), Malika Ayane

Vrij naar het recept "Homemade pitabroodjes" uit Viva Arabia.

Auteurs: Nadia Zerouali en Merijn Tol
Titel: Viva Arabia
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 5715 1
Pagina's: 192
Prijs: € 25,-

3 opmerkingen:

  1. Ik ga dit eens een keer maken Antoinette! Lijkt mij te doen als niet broodbakster;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo beschouw ik mezelf ook Didi en het is ons gelukt! Zet 'm op!

      Verwijderen
  2. Haha, dus ik ben niet de enige kneus bakker. Fijn te horen!!
    Geeft zeker moed als het jullie gelukt is;)

    BeantwoordenVerwijderen