stoofpot van koeienwang met knolselderij en wijn

recept koeienwang met knolselderij en wijn

Ruim een jaar geleden alweer plaatsten we een nieuwe keuken. Een hoog aanrecht houdt rekening met mijn lengte en een 45 cm langer werkblad houdt rekening met ons menu. Vele lampjes maken licht werk. Praktisch en gezellig is het geworden!
Maar het fijnste is misschien wel dat deze keuken veel meer pit heeft dan de oude.
Vijf pitten in plaats van vier, waarvan er één gloeiend hard branden kan. En, nou komt het, de pitten kunnen kleiner dan klein branden. Want een pit bestaat uit twee ringen: een kleine binnenste ring en een grotere ring aan de buitenkant.
Wil je zachter dan zacht verhitten, dan gebruik je alleen de kleine binnenste ring.
Bouillonnetjes trekken zonder dat ze oververhit raken, ongestoord stoven, zonder dat de boel aankoekt of de zoveelste vlamverdeler het leven laat.

Een van de stoofpotjes die het afgelopen jaar een aantal keer op tafel stond was deze stoof met koeienwang, knolselderij en Valpolicella classico.
Koeienwang lijkt qua smaak op rundertong. De wat zoete knolselderijsaus is lekker in combinatie met een bitter bijgerecht.







recept koeienwang in knolselderijsaus
voor 6 -8 personen

2 koeienwangen, totaal gewicht ongeveer 1 kg te bestellen bij de goede slager
400 g knolselderij
200 g wortel
100 g ui
1 tak platte peterselie
1 dikke teen knoflook
2 el olijfolie
2 el boter
2 dl Valpolicella classico
een halve tl gedroogde tijm
een (vers) laurierblad
peper
zout

Schil de knolselderij, wortel en ui en hak ze in kleine blokjes.
Hak een teen knoflook fijn en hak de peterselie grof.
Verhit de olie en de boter. Pas op dat de boter niet verbrandt in de olie en roer goed.
Bak de groente, knoflook en peterselie tot de ui glazig is.
Schep alles uit de pan in een bord.
Bak de koeienwangen rondom bruin.
Doe groente en knoflook terug in de pan en doe er de rode wijn, tijm en laurier bij.
Breng op smaak met peper en zout.
Stoof de koeienwangen drie tot vier uur tot ze zacht zijn. Controleer regelmatig of er eventueel wat vocht moet worden toegevoegd.
Haal het gare vlees uit de pan, snij het in plakken en hou het warm.
Pureer de groenten met een staafmixer tot een saus en doe het vlees daarna terug in de pan.
Laat het vlees nog een paar minuten pruttelen en serveer het dan met polenta en bijvoorbeeld grof gehakte snijbiet of spruitjes.

Tip: met koeienwangen maak je ook de heerlijkste brasato all'Amarone!

Muziek terwijl u werkt:
Booker T. & The MG's – Heads Or Tails - Single Version

9 opmerkingen:

  1. Voor koeien of varkenswangen kan je ook goed terecht @okvlees. Super kwaliteit eerlijk vlees. Het recept ga ik zeker eens maken. Lijkt me heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt tongstrelend!! Ga ik meteen uitproberen in onze nieuwe keuken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa, eindelijk. Ik kom 'm graag snel bewonderen!

      Verwijderen
    2. ...en de vruchten ervan proeven natuurlijk! Graag!
      En nu is het wachten tot mijn slager zijn runderwangen geleverd krijgt...

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  3. Lekker recept! Heb nog een goede fles rode wijn staan en dus alleen nog even langs de slager en dan ga ik het een keer proberen! Fijn koken is dat hè, in een nieuwe keuken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is iedere dag genieten Marieka, succes, laat me weten hoe het je heeft gesmaakt!

      Verwijderen