smeuïge chocoladecake met ricotta

Nog nòòit een smeuïge chocoladecake met ricotta gebakken?! Dan heb je nu een goed voornemen voor 2015 te pakken.
Ricotta (opnieuw gekookt) wordt gemaakt door wei, nadat ze gescheiden is van de wrongel, nogmaals te koken. In dat laatste proces klonteren de proteïnen in de wei samen. Die samengeklonterde proteïnen noemen we ricotta.
Ricotta geeft deze chococake haar speciale structuur: alsof er een blokje chocola in je mond smelt... Want de cake wordt niet helemaal droog en doet in de verte denken aan brownies.
Met behulp van een keukenmachine of een mixer is de chocolade-ricottacake in een kwartiertje gefixt. Dus pak snel een schort, dan hebben we het erover!






recept chocoladecake met ricotta

100 g boter + extra voor de bakvorm
3 eieren
185 g suiker
75 g cacao (ongezoet)
250 g ricotta van koemelk
80 g bloem + extra voor de bakvorm
snuf zout
12 g bakpoeder
poedersuiker om te garneren

Smelt de boter au bain-marie of een paar seconden in de magnetron. De boter moet niet bruinen.
Klop in de keukenmachine de eieren schuimig met de suiker. Heb je geen keukenmachine, dan pak je een kom en een mixer.
Doe alle ingrediënten behalve het bakpoeder bij elkaar en laat de machine/mixer goed mengen tot je een glad beslag hebt.
Doe het bakpoeder erbij en roer nog even kort.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een springvorm van 25 cm doorsnee in met boter en bestuif hem dan met bloem.
Doe het beslag in de springvorm.
Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Er mag best een kruimel met de prikker meekomen, maar geen streep beslag.
Laat de chocoladecake afkoelen op een rooster.
Bestrooi de chocolade-ricottacake met poedersuiker.

Muziek terwijl u werkt:
Average White Band – Cut the Cake

Vrij naar een recept van vriendin Susanna.

9 opmerkingen:

  1. Dit klinkt ERRUG goed! Gaan we binnenkort proberen. Gr, gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat het je smaken Gerry! En Buon Anno!

      Verwijderen
  2. Klinkt superlekker! En het ziet er ook super mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga deze zeer zeker binnenkort maken! Hij ziet er zo zalig uit,....àl die chocolade. 'K ben er helemaal verliefd op! Bedankt voor het delen van je reept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Marja, deze cake is echt net zo lekker als ze lijkt! Laat je me even weten of jij dat ook vindt? En succes met bakken.

      Verwijderen
  4. Wat een heerlijk recept!
    Zojuist gemaakt met zelfgemaakt ricotta en room die ik over had van het maken van 2 kaasjes. Zonder boter dus maar ipv boter 125 gram room.
    De cake kwam prachtig uit de oven en ruikt verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Room mmmm, ik moet dat zeker eens uitproberen!

      Verwijderen
  5. En hij was verrukkelijk! Ik ga hem nu voor mijn buurvrouw maken. Voorlopig blijft dit recept erin als ik kaas maak..:o)

    BeantwoordenVerwijderen