makreel met kappertjes en oregano

Inzending foodblog event januari 2015, thema "Verbinding", door Eten Maken van Sophie van Wijnen

Il Marito had zo zijn heel eigen manier van Nederlands praten. Waarom zei hij de dingen zoals hij ze zei? Terwijl ik Italiaans leerde spreken, kwam ik er langzaam maar zeker achter.
Toen we een paar jaar later naar Italië verhuisden, sprak ik inmiddels al best wat Italiaans.
Maar door te praten, te lezen, te luisteren, te werken en gewoon het leven van alledag te leven in Italië, leerde ik de taal en de cultuur van mijn nieuwe land écht kennen. En begrijpen (alhoewel...!!).
Vijf jaar heeft het ongeveer geduurd tot ik geïntegreerd was en me echt thuis voelde in mijn tweede land. Als een vis in het water en alsof het nooit anders geweest was!

Vijf jaar. Verbinding, echt contact maken met een ander land en een andere cultuur, heeft tijd nodig.
Want aan de andere kant heeft dat proces te maken met onthechting. En onthechting, dat is afstand voelen ten opzichte van je familie en vrienden en loskomen van oude gewoontes en gemakken.
Dat is geen dolce vita! Dat was iets waar ik mee moest leren omgaan. En daar kon niemand bij helpen.

Op afstand mijn moeder troosten die weduwe was geworden, een begrafenis missen omdat de Italiaanse post het overlijdensbericht te laat bezorgt. Proosten op duizend verjaardagen, terwijl je op een ander feestje bent. Kinderen krijgen, met een oma in Nederland.
.
En dan nog eens vijf jaar later merk je opeens dat je steeds vaker niet meer op Nederlandse woorden komt. Dat er behoorlijk de klad zit in een bepaalde taalvaardigheid die je ooit had in je moedertaal. Ik miste vaste grond onder de voeten!
Onder andere daarom begon ik deze blog. Om het Nederlands niet kwijt te raken en me te blijven vermaken met taal en Nederlanders, zoals ik dat vroeger had gedaan.

Vandaag een recept met een vis die zich zowel thuis voelt in de Noordzee als in de Middellandse Zee!

recept makreel met kappertjes en oregano, voor 2 - 4 personen

2 makrelen van ieder minstens 2 ons
2 el olijfolie
2 blaadjes laurier en/of verse tijm en/of rozemarijn
1 dikke teen knoflook
peper
zout

Maak een dressing van:
1 tl kappertjesazijn
4 el hele lekkere olijfolie
4 el water
zout
peper
2 el kappertjes
gedroogde oregano

Laat de visboer de ingewanden weghalen of doe het zelf.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe was de makrelen onder de stromende kraan en dep ze droog.
Wrijf een ovenschaal in met olijfolie en vul de makrelen met verse kruiden en een halve teen knoflook. Leg ook nog wat verse kruiden in de ovenschaal.
Breng de vis op smaak met peper en zout.
Laat de makreel ongeveer 20 minuten garen in het midden van de oven.
Maak met de garde een dressing van kappertjesazijn, olijfolie, water, zout en peper. Doe de kappertjes en de oregano erbij en roer nog even goed.
Fileer de makreel.
Giet de kappertjesdressing over de makreelfilets en klaar is je vis in het water!

Geef er geroosterde puntpaprika's, sinaasappelsalade met venkel en couscous met verse dille bij.

Muziek terwijl u werkt:
Stereo MC's – Connected
Adiòs Nonino, Astor Piazzola door Carel Kraayenhof

14 opmerkingen:

  1. Leuke, vlot geschreven blog en fijn plaatje - Stereo Mc's - als arbeidsvitaminen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi geschreven waterman. Zwem zo verder. Een paar woorden doen wonderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi recept. Bedoel je met kappertjesazijn het vocht dat in een glaasje kappertjes zit? Of is kappertjesazijn in de winkel te koop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, ik bedoel het vocht in een glaasje kappertjes.

      Verwijderen
  4. Mooie mijmeringen aan de vooravond van...cincin!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig geschreven Antoinette, zat ik mogelijk nog te twijfelen of ik iets zou gaan insturen voor het foodblogevent, de winnaar is wat mij betreft bekend

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeemig Ageeth, dankjewel :).
      Maar ik ben benieuwd naar jouw inzending!

      Verwijderen
  6. Ter geruststelling: jouw Nederlandse woordenschat is m.i. nog steeds zeer behoorlijk intact. Dat terzijde. Het loslaten of onthechten is een heel ander verhaal. Ik kan niet voelen wat jij voelt en wat je er voor terug gekregen hebt. Eeuwig blijven geloven in de door jou gemaakte keuze, blijft een moeilijk punt. In Italie én in Nederland. Bacio!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmiddels blog ik drie jaar en zit ik op de sociale media, dus het is weer goedgekomen. Gelukkig wel, want dat is raar hoor, niet uit je woorden komen.

      Verwijderen
  7. Mooi! En heerlijk recept. En wij zijn blij dat jij deze blog bent begonnen want het is ontzettend leuk om je leven in Italië te volgen. Ik zie een boek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waar, waar? ;)
      Bedankt voor het lieve compliment Culinette!

      Verwijderen