rode tagliatelle met pittige pesto van rucola en bieslook

rode tagliatelle met pesto van rucola en bieslook

Alweer is er een jaar voorbij zonder een recept voor een gezond sapje of een groene smoothie. Geen spoor van granola of overnight oats bovendien. Ik zweeg in alle talen over superfoods en gaf ook al geen recepten zonder gluten, geraffineerde suikers en lactose. 
Sterker nog. Ik gebruikte reuzel en roomboter zonder een spier te vertrekken, strooide kwistig met tarwebloem en bakte er zoetjes op los.

Je kunt je afvragen wat ik jullie eigenlijk aandoe! En zelfs of het misschien maar beter is om daar mee te stoppen.
En sommige mensen doen dat! En leveren kritiek op mijn 'ongezonde' recepten. 
Of ik geen alternatief heb zonder gluten, suiker, lactose.

Nee.

Dat alternatief zoek ik niet en ik ga het ook niet opzoeken. 

Wat gezond is en niet mag iedereen namelijk voor zichzelf bepalen.  
En als een recept je niet bevalt, dan ga je toch op zoek naar een recept van iemand die wel kookt volgens jouw ideeën? Op internet staat voor elk wat wils hoor. Of sla je favoriete kookboek nog eens open.

Vandaag een recept met een gezond sapje van rauwe biet! 
De een zou het 's ochtends in alle vroegte opdrinken, de ander zou er macarons roze mee kleuren, ik maak er wijnrode pasta mee. 
Dat is de aard van dit beestje en die verander je niet.



















recept rode tagliatelle met pesto van rucola en bieslook

De smaak van de rode tagliatelle is wat zoet, dus geef ik er een pittige, licht bittere pesto van rucola bij. De rode tagliatelle smaken ook heerlijk met een restje saus van dit runderstoofpotje met porcini

Voor de pasta
300 g tarwebloem "00"
125 ml bietensap zelf persen (mijn sapcentrifuge perst 125 ml uit een rauwe biet van 3 ons) of van de natuurwinkel
1 biologisch ei
Eventueel wat polentameel om het drogen van de pasta te bevorderen

Voor de pesto
10 g pijnboompitten
25 g Parmezaanse kaas
20 g rucola
5 g bieslook
3 el ricotta
3 el olijfolie
zwarte peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedmachine en kneed tot er elastische korrels ontstaan. Maak er met de hand een elastische bal van, wikkel die in plastic folie en laat de pasta een half uur rusten in de koelkast.
Hou je van ouderwetsch handwerk, dan maak je de pasta als volgt:
Zeef de bloem boven een kom en maak er een kuiltje in. 
Breek het ei in het kuiltje en giet het bietensap erin. 
Klop met een vork het ei kapot en schep al kloppende steeds wat meer bloem mee.
Herhaal dit tot er geen bloem meer aan de vork blijft kleven.
Kneed de pasta nu een paar minuten met de hand tot je een homogeen, elastisch deeg hebt.

Is het te korrelig, dan voeg je wat water toe.
Is het deeg te nat, dan doe je er wat bloem bij.

Rol het deeg uit met behulp van een pastamachine. 
Laat de vellen ongeveer drie kwartier drogen op theedoeken of een katoenen tafellaken. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de pastavellen en de luchtvochtigheid.
Draai de vellen na een minuut of 20 om.

Maak ondertussen de pesto.
Was de rucola en de bieslook en dep de kruiden droog.
Doe alle ingrediënten op een paar pijnboompitten na in een kom en maak er met de staafmixer pesto van.

Snij tagliatelle van de lappen pasta met behulp van de pastamachine. Strooi eventueel polentameel over de tagliatelle om het drogen van de pasta te bevorderen.

Kook de pasta gaar in ruim water en ruim zout.
Giet de tagliatelle af en roer de pesto erdoor.
Direct serveren.
Geef er nog wat extra Parmezaanse kaas bij.



Muziek terwijl u werkt:
Sade – Smooth Operator

14 opmerkingen:

  1. Anoniem12/13/2014

    Bravo.....!

    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Antoinet12/13/2014

    Goed gesproken! Dan zijn er nog wel 700 allergieën waar je je in zou moeten verdiepen.

    En deze bloedmooie pasta ga ik zeker maken. Schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem12/13/2014

    Prachtige pasta!
    Staat binnenkort zeker op tafel
    Groet Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem12/13/2014

    Ha ha doet me denken aan een etentje in Keulen!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ga zo door!
    Genieten hier!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Genieten is altijd het beste antwoord op alles!

      Verwijderen
  6. Helemaal met jou eens. Blijf lekker jezelf. ik geniet altijd van jou recepten. Deze pasta is weer zeer inspirerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtige (kerst-) pasta!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rood, groen, inderdaad hartstikke kerstig!

      Verwijderen
  8. Anoniem12/16/2014

    Prachtig! Staat mooi op kersttafel

    BeantwoordenVerwijderen