kleine quiches met radicchio, lardo en tijm

kleine quiches met radicchio rosso, jonge Asiago, lardo en tijm

Krullen. Dag in dag uit verborg ik ze voor de buitenwereld. Met handenvol gel, hete lucht en adembenemend vluchtige lak. Krullen waren namelijk niet stoer en ik was dat wel.

Jaren later won luiheid het van ijdelheid. Toch handig, zo'n bos haar op je hoofd waaraan je bijna niks hoefde te doen!

En toen maakte acceptatie plaats voor adoratie. Ik ontdekte krullen uit Treviso!
Paars, sierlijk en aangenaam bitter van smaak: radicchio rosso di Treviso.

Krullen uit Treviso geven je hartige taartje glans: proef de unieke smaak, geniet van de prachtige kleur, en geef je voorgerecht Italiaanse zwier! Met krullen uit Treviso maak je een geweldige eerste indruk.
Daarom adviseert Italiaans koken met Antoinette krullen uit Treviso.
Omdat je het waard bent!











recept voor 4 kleine quiches met radicchio rosso, lardo en tijm

200 g tarwebloem
80 g koude boter en wat extra voor de quichevormen
50 g (!) koud water
1/2 tl zout

4 dunne plakjes lardo (speciaalzaak) of anders een plakje ongerookt ontbijtspek
80 g jonge Asiago of 40 g ricotta en 40 g Parmezaanse kaas
2 eieren
1/2 tl droge tijm
peper
eventueel nog iets zout
100 g radicchio rosso, liefst tardivo uit Treviso vanwege de mooie krullen,  maar radicchio uit Verona of Chioggia kan ook
1 el olijfolie
Nodig: 4 kleine quichevormpjes, interne doorsnee 10 cm

Zeef de bloem boven een kom.
Snij de boter boven de kom in blokjes.
Doe het zout erbij en kneed kort. Doe dan het water erbij en kneed nog eens kort.
Wikkel de homogene bal deeg in folie en laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
Rasp de kaas, klop de eieren en ris de tijm.
Doe kaas, eieren, tijm en peper in een kom en roer.
Snij de krullen van de radicchio af, was ze en dep ze droog.
Heb je geen radicchio uit Treviso kunnen bemachtigen? Snij dan de radicchio rosso in dunne reepjes, was ze en dep ze droog.
Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden.
Verdeel het deeg in 4 porties en maak er platte schijven van.
Bedek de vormpjes met het deeg en prik gaatjes in de bodem en in de zijkant.
Leg in ieder vormpje een plakje lardo.
Verdeel een eetlepel kaas-/eimengsel over de lardo.
Verhit een eetlepel olijfolie in de koekenpan en wok de radicchio kort.
Verdeel de radicchio over de 4 vormpjes.
Verdeel de rest van het kaasmengsel over de radicchio.
Bak de quiches in het midden van de oven gaar in ongeveer 25 minuten.

Deze kleine quiches zijn prima als voorgerecht. Je kunt ze ook serveren als hoofdgerecht als je er een gemengde salade bij geeft en daar een lekker soepje aan vooraf laat gaan.

Muziek terwijl u werkt:
Billie Holiday – All of Me

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen