porcini-aardperensoep met tijm

maaltijdsoep met porcini en aardperen

De druivenoogst is nog niet afgelopen of de olijvenoogst kan beginnen. Roostertechnisch gezien komt dat de boeren prima uit. Dat is nog eens strak geregeld van hogerhand!
Alleen kunnen we dit jaar wel mooi fluiten naar onze jaarlijks liters olijfolie uit eigen moestuin. Nou ja, eerlijk is eerlijk, uit de moestuin van mijn schoonvader.
Hogerhand werkte dit jaar toch niet helemaal mee: het heeft in de zomermaanden veel teveel geregend. Bijna dagelijks!
Druilerig en rot zijn de olijven verhangen aan de bomen. In de stralende zon, ook dat nog!

Ik heb echt mijn best gedaan om een foto te schieten met zo'n licht-depri, bruin café-achtige sfeer. Je weet wel. Zo ontzettend herfstig dat je gevallen bladeren bijna ruikt en dat knapperend haardvuur haast voelt branden in je rug.
Maar het weer werkte weer eens niet mee.
Hoe overtuig ik jullie ervan om eens een knus knollerig, heerlijk houterig en toch kleurrijk smakend herfstig soepje te maken als ik kom met zo'n stralende foto? Het lijkt wel hartje zomer verdorie!
Weet je wat? Om in de juiste herfstsoepstemming te komen verwijs ik je dan maar rechtstreeks naar de keuken. Met de muziektip van deze week op de achtergrond, als verplicht nummer.



porcini-aardperensoep met tijm, maaltijdsoep voor 4 personen

20 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood), verkrijgbaar bij Turk, speciaalzaak en een enkele supermarkt
250 g aardperen, kies zo groot en glad mogelijke exemplaren
100 g knolselderij
1 flinke wortel
een stuk prei
1 ui
2 el olijfolie
1 blik kikkererwten, uitlekgewicht 250 g
1,5 liter water
versgemalen peper en zout naar smaak
verse tijm naar smaak

Week de porcini in een kommetje water.
Schil de aardperen. Hoe gladder ze zijn, des te makkelijker het gaat.
Maak de andere groente ook schoon en snij het in flinke blokken.
Verhit de olie en fruit de groente, op de porcini na.
Als de ui glazig is voeg je de kikkererwten en het water toe.
Doe de porcini erbij en schenk het weekwater in de pan. Zorg ervoor dat eventueel zand of gruis achterblijft in het kommetje.
Laat de soep ongeveer twintig minuten pruttelen.
Maak er een gladde crèmesoep van met de staafmixer.
Strooi er verse tijm naar smaak over en geef er rustiek brood en Robiola of een ander lekker kaasje bij.

Muziek terwijl u werkt:
The Doors – Summer's Almost Gone

2 opmerkingen: