Doe mee met #nopakjes per favore!


Culinair journalist Karin Luiten, het Nederlandse boegbeeld in de strijd tegen onzinnige pakjes en zakjes van de voedingsindustrie, lanceerde drie dagen geleden samen met mij de hashtag #nopakjes op Twitter.

In het kort kwam dit voort uit gezamenlijke verbazing over een nieuw pakje voor ouderwets lekkere pastasaus van een niet nader te noemen Nederlands merk.
De Italiaanse sauzenmaaksters van weleer hebben dit soort pakjes nooit gezien! 
Laat staan er van willen weten. 
Laat staan er van willen eten!Koken zonder pakjes is nou eenmaal lekkerder, leuker en, het zal je niet verbazen, gezonder! 
Lees hier een recente studie over koken zonder pakjes en gezondheid.

Is Italiaans koken met Antoinette nu roomser dan de Paus?
Natuurlijk niet. Met grote regelmaat gebruik ik tomaten uit blik, pasta uit een zakje en bouillon uit een potje. Bladerdeeg heb ik nou nog nooit zelf gemaakt en bij de toko in Nederland kocht ik een heerlijke basis voor Thaise curry.
Maar enge knijpflessen met pesto, rare pakjes met vlugklaar-risotto of een vies zakje vol zout, suiker en antiklontermiddel dat de basis zou leggen voor authentieke bolognesesaus? Die laat Italiaans koken met Antoinette lekker staan waar ze stonden. Ja zelfs loop ik er in  een nuffige grote boog omheen!

Je hoeft geen journalist of blogger te zijn om jouw recept of foto te sieren met het label #nopakjes. Want iedereen kan laten zien hoe lekker en makkelijk het is om zonder pakjes te koken. Niet alleen op de welbekende Antipakjesavond op 4 december, maar gewoon het hele jaar door.
Hoe meer pakjesloze zielen, hoe meer vreugd!

Lezers die in het grote aanbod aan recepten en foto's op sociale media op zoek zijn naar uitsluitend pakjesloze resultaten, kunnen op de social media #nopakjes als filter gebruiken.

Muziek terwijl je geen pakjes gebruikt:

8 opmerkingen:

 1. Zit hier net de Allerhande van nov 2014 door te nemen.
  Zie weer een nieuw pakje. Van Honig. "Roerbak-risotto." WTF?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook in Italie zijn genoeg kant en klare sauzen en andere producten te koop van Barilla, De Cecco etc etc. Of kant en klare risotto waar alleen nog maar water bij hoeft. Grand'Italia is een merk van het Italiaanse Star. Maar de Nederlandse merken maken het soms wel erg bont.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt René en voor die pakjes geldt hetzelfde als voor pakjes van Nederlandse makelij, ik koop ze niet. Maar aangezien mijn blog in Nederland wordt gelezen en niet in Italia sluit ik me aan bij de Nederlandse strijd.
   Het gaat in feite om bewustwording? Overigens is het aantal onzinnige pakjes dat hier beschikbaar is wel veel kleiner dan in Nederland! Maar daarmee niet onzinniger....

   Verwijderen
 3. Anoniem11/30/2014

  Uit mijn hart gegrepen! Ik was geschokt toen ik van een niet nader te noemen "Italiaans" merk een potje met carbonara saus zag. Want wat is er gemakkelijker dan zelf carbonara maken? Zo'n kant-en-klare saus zit vol onduidelijke smaakmakers en het is waarschijnlijk niet eens lekker. Bovendien is het stukken duurder dan wanneer je het zelf maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk niet nee, ik durf het niet eens te proberen :).
   Lekkerder en goedkoper: who needs pakjes?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.