Il Bicerin, warme koffie-chocoladedrank uit Turijn

Il Bicerin, warme koffie-chocolademelk uit Turijn

Denk je dat je alle soorten koffie wel zo'n beetje hebt gehad, realiseer je je ineens dat er nog plaats moet worden gemaakt voor een andere, oude variëteit.
Naast onder andere caffè, caffè macchiato, caffè americano, caffè con panna, caffè freddo, marocchino, ristretto, caffelatte, latte macchiato, cappuccino, cappuccino americano, caffè doppio en caffè corretto hebben we ook nog zoiets heerlijks als il Bicerin!


Een ereplaats maken we voor deze heerlijke warme koffie-chocoladedrank.
Zeker op donkere dagen vol kou en andere ellende, als je wel een bakje troost van de diepgaandere soort kunt gebruiken.
Wat zeg ik, glààsje troost van de diepgaandere soort, want Bicerin (bietsjèrieng) betekent glaasje.

En denk bij het drinken van 'een glaasje' nou eens niet weer meteen aan alcohol.
Al is er wel een hazelnotig likeurtje met de naam Bicerin, daar niet van.
Bestel je een Bicerin in een bar in Turijn of omgeving dan krijg je alcoholvrije troost zoals god het gewild heeft. Koffie met chocoladesmaak. Of is het toch chocolade met koffiesmaak? Nou ja, het is warm, zacht en smeuïg en boordevol van lekkers.




recept voor 4 glaasjes Bicerin

160 g extra pure chocola
5 dl volle melk
5 tl maiszetmeel (Maizena)
2 dl extra sterke espresso
0 - 4 tl suiker
4 dl verse slagroom

Zet extra sterke espresso door de helft minder water te gebruiken.
Klop de slagroom niet te stijf en zonder suiker, zoals dat in Italië gebruikelijk is
Smelt de chocolade au bain-marie.
Breng ondertussen de melk aan de kook.
Als de chocola gesmolten is voeg je er beetje bij beetje de kokende melk bij, terwijl je blijft roeren.
Doe het zetmeel erbij en laat de chocolademelk indikken.
Verdeel de chocolademelk over 4 glaasjes.
Doe in ieder glas 0,5 dl sterke espresso en eventueel een theelepel suiker.
Verdeel de slagroom over de glaasjes en zie hoe mooi die oplost in de warme bruine drank.
Dan snap je toch meteen waarom dit drankje de naam heeft die het heeft?

Tony Romers en anderen mogen beslist een lekkere scheut grappa/cognac/whiskey aan dit drankje toevoegen. Alleen, ze mogen het dan volgens de strenge Italiaanse receptregels geen Bicerin meer noemen. Daar staat dan weer tegenover dat ze het mogen serveren in iets anders dan een glaasje!

Hou je niet van slagroom zonder suiker?
Doe dan suiker in de slagroom maar niet in de chocoladekoffie.

Muziek terwijl u werkt:
Rehab, Amy Winehouse
Parliament – Chocolate City

7 opmerkingen:

  1. Volgens mij heb ik deze al eens gehad. Of het moet zo zijn dat als je warme chocolademelk bestelt je sowieso iets krijgt wat lijkt op vloeibare chocolade, qua dikte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jij hebt gehad is waarschijnlijk Ciobar. Een heeeele dikke chocoladedrank. Het lijkt wel warme chocoladevla..... Zeker niet te verwarren met een Bicerin, die dunner is en, sorry, veeeeeeel lekkerder!

      Verwijderen
    2. Nou, leuk dan valt er nog wat te ontdekken!

      Verwijderen
  2. Dat was in Treviso, is dat ook nog in de regio?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik dacht dat dat een Spaans drankje was!
    Die Italianen weten toch wat lekker is hé. Ga ik eens proberen! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat dat de Torinesi maar niet horen ;)! Aanrader Annelies!

      Verwijderen