bergamot cheesecake

Terwijl ik nietsvermoedend rondliep in de Salone del Gusto in Turijn, stuitte ik zomaar ineens op ... hét!
"Twee kilootjes bergamotjes mevrouwtje? Heel goed tegen de cholesterol en het is onmiddellijk verslavend!"
Nou sta ik al zo'n twee jaar droog, dus dat was niet aan dovemansoren gezegd. Ook in Italië liggen deze groene neefjes van de citroen niet voor het oprapen. Scoren die hap!

Ik behelp me bij de ijssalon met bergamotsorbet en drink hier en daar een kopje Earl Grey maar geef mij de real stuff en ik ben gelukkig!
Voor de zekerheid nam ik dus ook nog maar een flesje bergamotessence mee.En ineens dacht ik aan blogger Kay, die onlangs van blogger Ellen uit Los Angeles key limes kreeg opgestuurd. Een naar het schijnt heerlijke plaatselijke citrusvrucht die Kay dolblij in ontvangst nam.
Ik voelde een band en baseerde mijn bergamot cheesecake op haar key lime cheesecake-recept, klik hier. En kijk vooral ook even naar de rest van haar recepten met bijzonder smakelijke foto's.

De bergamot-zest in de bodem maakt deze bergamot cheesecake speciaal!

250 g digestives of een ander neutraal koekje
100 g boter
150 g ricotta
150 g mascarpone
1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
120 ml bergamotsap, bergamot is verkrijgbaar bij Marqt vanaf december en op dit moment ook al bij een enkele groothandel voor de Horeca

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en doe ze in een kom.
Was een bergamot goed, droog en rasp de schil (dat ruikt zo verschrikkelijk lekker, neem een flinke snuif of wat!) en doe de zest in de kom.
Smelt de boter zonder deze te bruinen en giet de boter in de kom.
Roer alles nu goed door elkaar.

Bekleed een springvorm met een doorsnee van 24 cm met bakpapier.
Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk zijkant en bodem goed aan.
Zet de bodem in de koelkast en laat 'm minstens een half uur afkoelen.

Meng ricotta, mascarpone en gecondenseerde melk in een kom glad met de mixer.
Pers de bergamotten en doe het sap bij de crème. Mix nog even kort.
Verdeel de bergamotcrème gelijkmatig over de koekbodem.
Laat de bergamot cheesecake minstens 5 uur in de koelkast opstijven.
Als je deze cheesecake een dag van tevoren maakt, smaakt hij nog lekkerder. De frisse smaak van het sap in de crème komt dan duidelijker naar voren.

Variatietip: Maak deze cheesecake met limoen. Wedden dat dat ook heerlijk is?

Muziek terwijl u werkt:
Destiny's Child – So Good

8 opmerkingen:

 1. Cheesecake met bergamot lijkt me heerlijk, maar gecondenseerde melk vind ik niet lekker. Is die vervangbaar door een ander zuivelproduct?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Kitty, ik heb afgelopen weekend voor het eerst gecondenseerde melk gebruikt. Ik vlas op een alternatief, al was het maar omdat het hier lastig verkrijgbaar is. Mijn blikje kwam uit Nederland. Dus, u hoort nog van ons ;-)!

   Verwijderen
  2. Hoi Antionette,

   Ik woon zelf ook in Italië, maar bij ons kun je gecondenseerde melk bij de Unes/U2! supermarkten kopen en ook bij de Penny al heb ik dat pak nog in de kast liggen. Die van de Unes is super. Hoop dat jij die keten ook in de buurt hebt.

   Groetjes, Femke

   Verwijderen
  3. Ha Femke, bedankt voor de tip. Die keten ken ik niet, zit hier niet in de buurt. Volgende keer maar eens proberen met een mix van verse Italiaanse kaas dan. Saluti!

   Verwijderen
 2. Ik lees net op internet dat koffiemelk in feite ongezoete gecondenseerde melk is. Dat is precies waarom ik niet van gecondenseerde melk hou: het smaakt naar koffiemelk en dat blijkt het dus ook te zijn, maar dan met veel suiker.
  Misschien is koffiemelk in Italië verkrijgbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het niet, maar ik ga het ook niet kopen. Ik denk dat ik een goed resultaat kan krijgen door een van de vele verse kazen die hier in Italië verkrijgbaar zijn in te zetten. Ik was nu gewoon benieuwd naar dit voor mij nieuwe ingrediënt. Het is errug zoet zeg! Doet me denken aan caramel mou. Wat mij betreft dus alleen even een kwestie van de juiste verhoudingen vinden tussen suiker en verse kaas!

   Verwijderen
 3. Ah het is dus gezoete gecondenseerde melk in dit recept, want hier in France hebben we zowel gezoete als ongezoete. Ik werd getriggerd door de bergamot, want komende donderdag kan ik die ook weer hier halen. Superlekker. Bedankt dus voor deze tip Antoinette!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk hè Marion? Prego en laat het je smaken!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.