Weg van de supermarkt, recensie

Steeds meer mensen zijn bewuster bezig met de kwaliteit en eerlijkheid van hun eten. In deze zoektocht naar wat gezond en lekker is past het boek van culinair journalist Gerrit Jan Groothedde: Weg van de supermarkt. Wat de grootgrutter niet wil dat u (w)eet.
Hij wijst de lezer in dit boek de weg naar "echt eten". Eten zoals eten hoort te zijn. Met geur en smaak, met aandacht bereid, waarvoor de producent een redelijk bedrag ontvangt.
Zes maanden lang terug naar de melkboer, de bakker, slager en de groenteman, op een manier die past in deze tijd. Hoe doe je dat?
En hoe hoort eten eigenlijk te zijn? Groothedde, beter bekend onder de naam Eetschrijver, gaat op zoek naar antwoorden in zijn onlangs verschenen boek.


Hij maakt een aantal productvergelijkingen. Zo worden aardbeien, brood en biefstuk van de ambachtsman afgezet tegen hun supermarktvariant. De ambachtelijke producent komt aan het woord en Eetschrijver heeft veel productinformatie verzameld. Hij legt met zijn analyses de vinger op de zere plek.
Interviews met food professionals als Sandra van Kampen en Marjan Ippel zorgen voor een wat bredere kijk op het waarom niet (meer) van de huidige supermarktformule.
De ontstaansgeschiedenis van de supermarkt komt uitgebreid aan bod en is interessant om te lezen.

"pijnlijk hilarisch relaas"
Het informatieve deel en de interviews worden afgewisseld door fragmenten uit een dagboek. Dit dagboek zou "een pijnlijk hilarisch relaas van zijn eigen telkens weer mislukkende pogingen om zes maanden lang geen eten in een supermarkt te kopen" zijn.
Groothedde doet heel gedetailleerd verslag van ongeveer dezelfde situaties en blijft zijn standpunt herhalen. Dat maakt het dagboek saai. Het vrij parmantige woordgebruik en de fanatieke toon verhinderen dat Groothedde via het dagboek een brug slaat naar de lezer.
Een korte samenvatting van de persoonlijke ervaringen van Eetschrijver als supermarktverlater was wat mij betreft voldoende geweest.

De deur dicht
De keuze van Groothedde om de deur van de supermarkt zes maanden lang en uiteindelijk definitief dicht te doen voor alles wat eten betreft is wat mij betreft te drastisch.
Niet alle voedsel uit de supermarkt is per definitie slechter en smakelozer dan de ambachtelijke variant. Mijn ambachtelijke bakker maakt de verschrikkelijkste brioches! Ook bij de ambachtsman en ten opzichte van zijn producten moet je selectief zijn.
En waarom zouden we de sterkte punten van de supermarkt niet gebruiken bij het nadenken over een nieuwe formule? If you can't beat them, join them! 
Zie over de rol die de supermarkt kan spelen bij het verlaten van de huidige supermarkt: Colruyt opent Cru, De Standaard 1 oktober 2014

Het boek sluit af met praktische tips en adressen voor supermarktverlaters.

Weg van de supermarkt is geschikt voor mensen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor eten.

Bekijk ook de documentaire De prijs van goedkoop eten door Canvas.

Auteur: Gerrit Jan Groothedde
Titel: Weg van de supermarkt. Wat de grootgrutter niet wil dat u (w)eet.
Uitgever: Unieboek / Het Spectrum
ISBN: 9789000340927
Prijs: €19,95

Foto credits Unieboek / Het Spectrum

1 opmerking:

  1. Heej bedankt voor je recensie! Jammer dat de brug tussen schrijver en lezer niet echt ontstaat. Ik ga de reportage op Canvas vanavond bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.