farinata, kikkererwtenpizza met pesto en stracchino

farinata, kikkererwtenpizza met pesto en jonge Italiaanse kaas

Afgelopen weekend was ik samen met drommen mensen op internationaal smaakfestijn Il Salone del Gusto in Turijn, georganiseerd door Slow Food Italia.
Je kon er lezingen volgen en interviews bijwonen, kookcursussen doen en snuffelen in boeken. Op stap gaan met vrienden en kennissen, of met een personal shopper. Maar vooral heerlijk eten, drinken en ontdekken!
En dan is het een kunst om je te beheersen en niet als een ongeleid projectiel los te gaan. Op, bijvoorbeeld hè, een panino ca' meusa (een broodje met milt), hazelnootchocopasta, worst, gans, bergamotsap, Siciliaans ijs, hier en daar een cannolo, 'nduja, nog een koffie, risotto, bier, olijfolie...
Zo ongeveer in die volgorde ook nog eens.
Dus sprak ik mezelf af en toe vermanend toe.
Maar niet te vaak!








Een van de lekkerste hapjes die ik at tijdens de Salone was de farinata uit Genua van Zena Zuena met pesto genovese en stracchino. Zmeuïg zmikkelen nog eens aan toe zeg! Proef je mee van de Salone?

recept kikkererwtenpizza met pesto en jonge Italiaanse kaas, voor 10 stukken

200 g kikkererwtenmeel, verkrijgbaar bij de Turk/Marokkaan, EkoPlaza, Jumbo, Coop en AH
6 dl water
1 tl zout
versgemalen zwarte peper
4 el olijf- of maisolie
200 g stracchino (crescenza), of anders mozzarella
4 el pesto genovese of meer naar smaak
Nodig: een ronde bakvorm, doorsnee 30 cm, zie hier welke bakvorm ik gebruik

Doe het meel in een grote kom en doe er al roerende beetje voor beetje het water bij.
Zorg dat er geen klontjes ontstaan.
Doe zout en peper door het beslag en roer nogmaals.
Laat het beslag minstens vier uur rusten en schuim het eens per uur af met een spaan. Roer het beslag na het afschuimen iedere keer opnieuw.
Maak ondertussen een ruime portie pesto genovese. Klik hier voor het recept.

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
Roer de olie door het beslag.
Bak de farinata gaar in ongeveer 25 minuten.
Als de farinata goudbruin is haal je 'm uit de oven en beleg je 'm met stracchino en pesto.
Zet de farinata nog even terug in de oven tot de kaas gesmolten en warm is en serveren maar!

Tip: een farinata is vrij neutraal van smaak en je kunt 'm naar hartelust beleggen. Verzin het maar!

Klik hier voor een basic farinata.

Muziek terwijl u werkt:
Rosario – Sabor, Sabor

4 opmerkingen:

  1. Lekker he? Ik ontdekte het laatst ook, hier noemen ze het een 'socca'.
    Hoe bak jij 'm eigenlijk in de oven? In een ovenvaste koekenpan? Ik wel: http://inmyredkitchen.com/nl/socca-met-zaatar-peterselie-pesto/
    Krijg er direct weer zin in, snel nog eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op de foto van het recept in de link zie je ook welke bakvorm ik gebruik. Een metalen dun ding, wordt ook wel gebruikt om pizza's mee te bakken. Deze vorm gebruikten de mannen van Zena Zenua ook. Maar dan wel veel groter! http://www.italiaanskokenmetantoinette.nl/2013/05/kikkererwtentaart-broodvervanger-voor_18.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Antoinette, ik maak ook regelmatig deze pannekoekjes. Bij ons gewoon als een soort 3-in-de pan. Door het beslag roer ik komijn/kerrie en bijv. pompoenptjes. Lekker met geroosterde groenten en geitenkaas. Of juist zoet met kokos en kaneel door het beslag. Ik heb echter nog nooit het beslag afgeschuimd, gewoon 20 min laten staan en dan doorroeren en evt. bij verdunnen tot gewenste dikte. Ook leuk als poffertjes trouwens.
    Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekkere ideeen doe je me aan de hand Gerry, dankjewel!

      Verwijderen