panzerotto, gefrituurde calzone met mozzarella en tomaat

panzerotti, street food uit Napels

Niet dat deze pasticceria er zo gezellig uitziet of dat de serveersters er zo knap zijn. Bij pasticceria Povia kom je voor panzerotti.
Je moet er minstens een keer in je leven een gegeten hebben!
Povia maakt achter de Arena in hartje Verona de beste Napolitaanse street food.
Il Marito kwam er als kleine jongen al. Kocht daar aan de hand van zijn moeder af en toe een panzerotto. Want die van Povia waren het lekkerst.
Zo vader zo zoons, maar ik ben het ook al jaren met hem eens!


Oudste zoon Victor wil de fijne kneepjes van het koken leren. Hij wil wat meer diepgang in het samen koken. En die brengen we voortaan aan op momenten dat Moeders minder bezig is met peace keeping. Namelijk op woensdag, als de jongste zoon er niet is.
Victor draagt een gerecht aan en daarmee gaan we aan de slag.

Hij koos ervoor thuis street food te maken: panzerotti!
Dat zijn gefrituurde calzoni, gevuld met mozzarella en tomaat. We gingen dus eigenlijk pizza frituren. En dat spreekt een jongen van negen tot de verbeelding.

Ok. Panzerotti van Povia blijven panzerotti van Povia. Maar ook de onze mochten er wezen! En ze zijn ook nog eens heel leuk om te maken.

recept voor 8 panzerotti

12,5 g verse biergist maar 3,5 g gedroogde kan ook
285 ml lauw bruisend bronwater
250 g bloem "0"
250 g bloem "00" en wat extra voor het werkblad
1 el olijfolie
10 g zout

200 g mozzarella (geen buffel)
100 g gezeefde tomaten
een paar blaadjes verse oregano of basilicum
peper
zout
pinda-olie om te frituren

nodig: pasteivorm doorsnee 15 cm

Los de gist op in een deel van het bronwater.
Pak een flinke kom.
Zeef de bloem boven de kom. Doe er de olijfolie en het gistmengsel bij en kneed flink.
Giet het water er beetje bij beetje bij.
Voeg op het laatst het zout toe (schrik niet van die 10 gram, het is een hartige snack) en kneed tot je een homogeen deeg hebt.
Doe het deeg in de kom die je afdekt met een theedoek.
Laat het deeg op een beschutte plaats 2 uur rijzen. Ik zet het deeg altijd in de oven.
Maak ondertussen een hele eenvoudige tomatensaus. Kruid de saus niet teveel, de smaak van de tomaat moet echt overheersen. Laat de saus afkoelen.
Laat de mozzarella goed uitlekken en snij de kaas in kleine stukjes.
Bestuif het werkblad met wat bloem.
Verdeel het brooddeeg in 8 gelijke porties.
Maak van iedere portie een kleine pizza met een doorsnee van 14 cm.
Meng de kaas door de tomatensaus.
Bestrooi de pasteivorm met heel weinig bloem en leg er een pizzaatje in.
Doe er een achtste van de kaasvulling in (let op de vouw!).
Klap de pizza dubbel in de pasteivorm.
Herhaal dit tot de pizzaatjes zijn omgevormd tot 8 calzoni.
Verhit de pinda-olie in een steelpan of in de frituurpan tot 175 graden.
Frituur de panzerotti tot ze goudbruin zijn.
Laat ze kort uitlekken op keukenpapier.
Strooi er eventueel nog wat zout over en serveer de panzerotti direct, gewikkeld in een servet.
Zonder sausjes.
Met een biertje?
Let op: de vulling is HHHHEET!














Deze foto is 's avonds gemaakt bij lamplicht. Ondanks dit plaatje kan ik jullie garanderen dat de smaak prima is, ha!

Muziek terwijl u werkt:
The Doors – Love Street

Dit recept is gebaseerd op het recept voor panzerotti van Giallo Zafferano

2 opmerkingen:

  1. Oh, die wil ik ook nog steeds een keer maken Antoinette, maar ja, wat niet he? ;-) Binnenkort maar eens doen! Bedankt voor het idee en recept! Ciao!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Teveel lekkers op de wereld als je het mij vraagt! Jij als fervent pizzabakster doet dit in een handomdraai, succes! Ciao bella!

      Verwijderen