spelttaartje met courgette, ricotta en tijm

Tegenwoordig train ik mijzelf hardop in het dwarsliggen. In het 'doet niet leuk mee'. Collega-bloggers, lezers en zelf dit spelttaartje met courgette en ricotta, alles en iedereen kan een veeg uit de pan krijgen!
Zint het me niet? U krijgt het luid en duidelijk te horen.
Basta!

Ik ben geen reisbureau. Bij mij kunt u niet terecht voor toeristische tips op maat. Ook ben ik geen vertaalbureau. Zelfs niet voor die paar korte zinnetjes tussendoor. En Italiaans koken met Antoinette is al helemaal geen leverancier van gratis content aan collega-bloggers. Met name als het gaat om blogs die niet vrij zijn van reclame.

Zo.
Da's duidelijk.
Dan gaan we nu weer koken met z'n allen! Daar moet je me wel voor hebben! Gratis en voor niets! Met hart en ziel! Van top tot teen!
Legt u even dwars met mij mee? Kijk, zo doe je dat:


ingrediënten spelttaartje met courgette, ricotta en tijm

bodem
2 ons speltmeel
75 g zachte roomboter
1 el olijfolie (15 g)
snuf zout
springvorm 24 - 26 cm doorsnee
gedroogde peulvruchten voor blind bakken
Tip: Je kunt voor de bodem ook 230 g bladerdeeg uit de diepvries gebruiken

vulling
300 g courgette, eventueel met courgettebloemen (groentespeciaalzaak, moestuin)
100 g harde kaas, bijvoorbeeld Gouds belegen
100 g ricotta
5 takjes bieslook
2 eieren
3 el verse slagroom
peper
zout
takje tijm

Doe alle ingrediënten voor de bodem samen in een kom en kneed het kort tot een onsamenhangend deeg.
Vorm er een bal van, wikkel er folie om en laat het een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden.
Verdeel het speltdeeg over springvorm.
Prik met een vorm gaatjes in de bodem, vul de bodem met grote gedroogde peulvruchten en bak de bodem 20 minuten blind in het midden van de oven.
Verwijder de blinde vulling.

Rasp de harde kaas.
Hak de bieslook fijn.
Doe harde kaas, ricotta, bieslook, eieren, slagroom, peper en zout in een kom en roer goed.
Verdeel deze kaaslaag over de bodem.
Was de courgettes en halveer ze als je kleintjes kunt krijgen. Normale courgettes verdeel je in kwarten.
Was de courgettebloemen en verwijder de bittere stamper.
Schik de courgette en de bloemen over de kaaslaag.
Versier met een takje tijm.
Bak het taartje 30 - 35 minuten in het midden van de oven. Dek het na 20 minuten af met bakpapier, anders worden bloemen zwart.
Geef er een frisse salade bij.

Muziek terwijl u werkt:
Shorty Long – Here Comes The Judge

2 opmerkingen:

  1. Ik maakte vanavond de bodem en vulde hem met jouw vulling-recept en dan verder broccoli en prei en spekjes bij gebrek aan bloemen en omdat courgette zonder bloemen nou niet mijn favoriet zijn. :-) Maar: de bodem viel uiteen als zand in mijn mond! Wat te doen de volgende keer? Toch een ei door het deeg? Wat kan ik fout hebben gedaan? Hoe kan ik dit voorkomen? Als je tip hebt graag want ik eet echt liever spelt dan bladerdeeg. Liefs! Marielle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het klinkt als een gebrek aan vocht. Je kunt ook een kleine hoeveelheid ijskoud water toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen