amandel-citroenkoekjes voor een Siciliaanse buurvrouw


Amandel en citroen. Die combinatie heeft hitpotentieel in huize Italiaans koken met Antoinette en ver daarbuiten! Daarom moest het zo'n koekje worden. Hier vond ik een Siciliaans recept.
Ondanks de onneembare berg suiker in de ingrediëntenlijst maakte ik  amandel-citroenkoekjes volgens de instructies. Ik was nieuwsgierig naar het effect van de sinaasappelbloesemhoning.

De koekjes waren nog mierzoeter dan ik al verwachtte, niet fruitig genoeg en naar mijn mening ook nog eens te zacht!
De kinderen deelden de koekjes uit in de speeltuin en genoten ervan, terwijl ik controleerde of mijn tanden al spontane barsten vertoonden.
Het laagje poedersuiker dat de koekjes af had moeten maken kwam er dan ook niet.

Dus de volgende dag deed ik het over. Op mijn manier dan.
De amandelkoekjes moesten minder zoet worden. En goudbruin van buiten maar zacht van binnen. Met een delicate smaak van citroen en van sinaasappelbloesemhoning.
Mijn Siciliaanse buurvrouw Anna proefde beide koekjes. De zoete en de fruitige. En ze vroeg om dit recept!




recept voor amandel-citroenkoekjes, 20 stuks

250 g blanke amandelen
90 suiker (eventueel op smaak gebracht met een vanillestokje)*
rasp van 1 onbehandelde citroen. Mijn grote Italiaanse citroenen wegen wel 250 gram per stuk! Met andere woorden, gebruik de rasp van 1 - 2 citroenen.
2 eiwitten
1 el sinaasappelbloesemhoning
een snuf zout

Maal de amandelen tot meel in de keukenmachine met robuuste messen.
Doe alle ingrediënten in een kom en roer totdat je een samenhangend deeg hebt.
Leg het deeg omwikkeld met bakpapier of plasticfolie twee uur in de koelkast.
Verwarm de conventionele oven voor op 175 graden.
Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg een stuk bakpapier op je werkblad.
Verdeel het amandeldeeg in twee rollen.
Verdeel iedere rol in tien porties.
Rol iedere portie op het bakpapier uit tot een dun rolletje en leg het in S-vorm op de bakplaat.
Bak de koekjes in het midden van de oven goudbruin in ongeveer 20 minuten.

Dus ik gebruikte ten opzichte van het originele recept minder suiker, meer citroenrasp, meer honing, geen poedersuiker en een snuf zout. En ik verdubbelde de baktijd.Het resultaat?
De koekjes waren goudbruin, zacht van binnen, minder zoet en fruitiger.

En nog eens glutenvrij ook!

Muziek terwijl u werkt:
Franco Battiato – Centro Di Gravità Permanente

* Ik heb een grote glazen pot vol suiker. Daar zit altijd een vanillestokje in. Zo heb ik altijd geurige vanillesuiker.

4 opmerkingen:

  1. Lekker recept! Ik vind ook dat citroenkoekjes naar citroen moeten smaken en niet naar suiker:) Heb ook nog een potje sinaasappelhoning staan dus ik kan meteen beginnen:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb ze gemaakt, ze zijn heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen