In de verte een caprese of hoe een food blogger slank blijft

Hoe ik er slank bij blijf? Ondanks al die lekkere recepten die ik publiceer? Een lezeres via Facebook vroeg me naar mijn geheim.
Afgelopen zaterdag at ik aan het Gardameer friet en kroketten. Geen culinaire hotspot bezocht, geen lifjes, geen lafjes. Gewoon met een aantal vriendinnen heerlijk Hollands gegeten en gepraat. En dat werd vastgelegd voor het nageslacht en geplaatst op mijn wall. En dat is vissen naar opmerkingen. En vragen om vragen.

Mijn geheim? Poeh! Nou! Alsof je een emmer leeggooit zeg!
Als ik het antwoord op deze vraag zou hebben, was ik al lang rijk en beroemd en reisde ik de hele wereld rond!

In ieder geval geloof ik niet in "slanke" recepten of "gezonde" recepten. Wel in van alles wat, maar niet teveel. Veel groente, fruit en peulvruchten. En natuurlijk veel bewegen. Verbranden die calorieën!
Ik geloof ook niet in guilty pleasures. Wel in genieten van het leven en eten met aandacht.

Diëtiste ben ik niet, dus ik zal nooit het label "gezond" of "guilty pleasure" ("ongezond" maar lekker) aan een recept hangen.
Ik ga ervan uit dat jullie zelf wel weten wat het beste voor jullie is! En wanneer het moment gekomen is om niet nog meer op te scheppen. Of nog een stuk taart te nemen.

Ik publiceer eigenlijk nooit salades, maar om de een of andere reden worden ze met slankheid geassocieerd.
Voor mij persoonlijk heeft deze salade helemaal niets met slankheid of met "gezond" te maken. Wel met op en top genieten van Italië! Tomaten, rucola en romige buffelmozzarella. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. En als je goed kijkt, zie je in de verte een caprese!
















recept gedroogde tomaten in een soort van caprese

antipasto voor 4 personen, lunchgerecht voor 2 personen

Voor de tomaten-confit heb je nodig:
250 g dadel- of kerstomaten
1 schepje suiker
1 flinke snuf zout
versgemalen zwarte peper
ongeveer 10 takjes verse tijm

Voor de salade
40 g rucola
de tomaatjes, afgekoeld
200 g (buffel-)mozzarella
als je hebt een paar blaadjes verse basilicum
peper
zout
olijfolie
balsamico-azijn

Verwarm de conventionele oven voor op 150 graden.
Was de tomaatjes, snij ze doormidden en verdeel ze over de bakplaat.
Doe 3 eetlepels olijfolie in een kommetje, voeg suiker, zout, peper en de helft van de tijm toe en klop dit met een vork stevig door elkaar.
Druppel de olie over de tomaatjes.
Verdeel de rest van de tijm zo dat er op ieder tomaatje wat van ligt.
Rooster de tomaatjes in het midden van de oven tot ze bijna droog zijn. Het velletje mag aan de onderkant ietsje bruin worden.
Hoe lang het duurt tot de tomaatjes klaar zijn ligt aan de oven en de kwaliteit van de tomaatjes.
In mijn oven duurt dat ongeveer 65 minuten.

Was en droog de rucola en verdeel over een groot bord of een schaal.
Verdeel de geroosterde tomaten en de mozzarella over de rucola.
Draai er peper en zout over.
Schenk er naar smaak olijfolie over.
Druppel er kort voor het opdienen naar smaak balsamico-azijn over.

Muziek terwijl u werkt:
You are the sunshine of my life, Stevie Wonder

6 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit Antoinette. Gevarieerd eten is volgens mij de truc. Nooit te, maar ja ik ben ook geen voedingsdietiste!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een hele moeilijke vraag. Ik denk dat het antwoord ook per geval verschillend is.

      Verwijderen
  2. Gezond is inderdaad maar net door welke 'bril' je kijkt. Deze salade lijkt mij in ieder geval verrukkelijk! En doe het Italiaanse zonnetje er ook maar bij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeh, als ik die stralen nou eens jullie kant op kon sturen.. Ik zou het meteen doen. Eerlijk delen :-)

      Verwijderen
  3. Hoi Antoinette,

    Volgens mij is het een combi van gewoon genieten wat je eet en veel bewegen. Dat is gezond in mijn ogen. Gezond is ook in de ochtend op je fiets met de zon in je snuit naar het zwembad. Of gezellig eten. En veel erover praten. In ieder geval is het voor iedereen iets anders en guilty pleasures, dat is zo een clavinistisch concept.
    Grazie voor deze leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen