fleurige sinaasappelcake met kardemom

In Israël namen wij een voorproefje op de zomer. Er waren al heerlijke watermeloenen, perziken, aardbeien. We aten kilo's pomelo's, roze en geel grapefruit en kumquat. Maar de sinaasappel sloeg alle records. Stond met stip op één.
Want voor een week hadden wij een huis naast een sinaasappelplantage. Zoonlief & Zoonlief hingen iedere dag in de bomen en plukten dan een flinke bak vol sinaasappels. Iedere ochtend zorgden zij voor vers sinaasappelsap. Luxe!

Eenmaal thuis wilde ik iets met Siciliaanse sinaasappels doen. Deze sinaasappelcake met kardemom is een mediterraan feestje!






Luchtig met een knapperig korstje en een lust voor het oog. De sinaasappelplakjes maken de cake niet alleen mooi maar vooral erg lekker! En de kardemomsmaak is lichtjes als een vakantieherinnering.

Ingrediënten voor sinaasappelcake met kardemom en amandelen

2 onbehandelde (bloed-)sinaasappels
5 kardemompeulen
150 g amandelmeel (je kunt ook bloem gebruiken)
150 g bloem
5 eieren
180 + 20 g suiker
100 g zachte boter en wat extra voor de bakvorm
een afgestreken tl zout
6 g bakpoeder

Was de sinaasappels onder de stromende kraan en droog ze.
Rasp de schil van één sinaasappel, snij 'm doormidden en pers 'm uit.
Snij de andere sinaasappel in dunne plakjes. Gooi de kapjes weg.
Plet de kardemompeulen, verzamel de inhoud en gooi de peulen weg.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de eieren in de keukenmachine en laat die twee minuten draaien tot de eieren goed losgeklopt zijn.
Doe 75 ml sinaasappelsap, sinaasappelrasp, kardemom, amandelmeel, bloem, 180 gram suiker, boter en zout toe. Meng totdat er een glad cakebeslag ontstaat. 
Vet een bakvorm met een doorsnee van 28 cm in met boter.
"Bestuif" de bakvorm met de overgebleven suiker.
Verdeel de sinaasappelplakjes over de bakvorm. 
Doe het bakpoeder bij het beslag en laat de machine nog een minuut draaien. 
Giet het beslag over de sinaasappelplakjes.
Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
Controleer tijdig of het nodig is de taart met bakpapier af te dekken.
Gebruik een prikker om te controleren of de taart gaar is.
Haal de cake uit de oven en zet de cake omgedraaid (met de sinaasappelplakjes naar boven) op een rooster om af te koelen.

Muziek terwijl u werkt:

12 opmerkingen:

  1. Wat lekker weer! En hmmm al dat verse fruit, jullie zijn vast weer helemaal opgeladen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de liters vers granaatappelsap niet genoemd hè? We staan stijf van de vitamine C :-)!

      Verwijderen
  2. Antoinette, je hebt het over de keukenmachine. Bedoel je dan dat er met gardes geklopt moet worden? (Doet mijn magimix niet) Of dat je het plastic mes voor kneden moet gebruiken? Of het gewone mes? Ik vind cake moeilijk te maken, vandaar deze detailvraag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken de Magimix wel, maar heb ´m zelf nooit gebruikt.Mijn keukenmachine gebruikt messen om het beslag te maken. Maar je kunt ook gewoon een mengkom en een mixer gebruiken.

      Verwijderen
  3. Anoniem5/19/2014

    Leuk! Die ga ik proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem5/21/2014

    http://www.thuisafgehaald.nl/koks/lotje-kookt/sinaasappelcake-met-kardemom-en-ricotta/item174474

    Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Maar lekker hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Lotje, ik ga het in de toekomst eens proberen, die toevoeging van ricotta. En bedankt dat je op de site de bron hebt vermeld. Heel netjes, doet niet iedereen!

      Verwijderen
    2. Anoniem5/28/2014

      Ik had zelf 200 gram ricotta toegevoegd, maar 100 gram was genoeg geweest. Overigens vind ik heel veel cake lekkerder worden met ricotta ;) De website van vriendinnen van mij www.casasquirters.com heeft ook leuke recepten. De Santa Pollastra taart die je daar kunt vinden is echt super!

      Verwijderen
    3. Leuke Italiaanse site is dat!

      Verwijderen
    4. lekker plantaardig met kokosyoghurt ipv ricotta en eieren! ;)

      Verwijderen
  5. Hoi Antoinette,

    Ik heb je cake gemaakt en ik vond 'm heerlijk! Iedereen op m'n werk en het werk van m'n vriend trouwens ook ;) Ik ga 'm zeker vaker maken!

    Dank en groetjes,
    Eva

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, wat leuk om te horen! Daar hou ik je aan hè, dat vaker maken!

      Verwijderen