gefrituurde salie, antipasto

Tegenwoordig maak ik deel uit van een obscuur en geheim Genietschap.
We plukken de dagen bij de bosjes.We gaan heel suikervrij-vrij met elkaar om, delen onze lactosevrij-vrije recepten alsof het niets is en we hebben onze eigen, geheime afscheidsgroet. "De gluten!" Maar dat heeft u niet van mij.

Bij geen van de leden zijn voedselallergieën gediagnosticeerd, maar toch stellen we min of meer ons leven in de waagschaal. We eten boter, suiker en granen zonder schuldgevoelens. Zonder vervangers. Only the real stuff!
Geen overnight oats maar een boterham met kaas. Dat werk. Dus we're living on the edge zeg maar!

Om toegelaten te worden tot het Genietschap moest ik een menuutje koken voor een strenge ballotagecommissie.
Ik trapte af met een antipasto van gefrituurde salieblaadjes. Prosecco-tje erbij.
De eerste klap was een daalder waard!  Ze smeekten om meer en dat konden ze van me krijgen!
Ragazzi, meer duistere details over het menu zal ik jullie besparen.
Hoe het afliep? Ik werd stante pede en cum laude toegelaten tot het Genietschap!

Gefrituurde salieblaadjes werden ooit uit armoe gegeten. Maar er is niks zieligs aan hoor! Wedden dat jullie ook smeken om meer knapperige, verrassende borrelbegeleiders? Je zou het misschien niet verwachten, deze blaadjes smaken wel naar salie, maar die smaak overheerst niet!

ingrediënten gefrituurde salie voor 4 - 6 personen.

30 g salie, liefst van die flinke blaadjes van ongeveer 7 cm lang (de steel niet meegerekend)
75 g bloem
50 g bruisend water
1 ei
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
pindaolie

Roer bloem, water, ei, peper en zout tot een glad beslag.
Was de salie en dep de blaadjes droog met keukenpapier.
Verhit de pindaolie in een steelpan met dikke bodem.
Haal de salie door het beslag en frituur de blaadjes goudbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Draai er nog wat extra zout over.
Direct serveren.

Van dit beslag hou je over, want een recept met een half ei is ook alweer zoiets en weinig beslag werkt niet prettig.
Frituur bijvoorbeeld ook nog een paar courgettebloemen, schijfjes courgette, repen puntpaprika of broccoliroosjes.
Je kunt het beslag eventueel ook kort bewaren in de koelkast. Voor gebruik wel weer even goed doorroeren.

Muziek terwijl u werkt:
Beggin', Madcon
Hedonism, Skunk Anansie

18 opmerkingen:

  1. Goh ja, helemaal vergeten. Heb dit ook eens gemaakt met de Italiaanse kookclub. En heel lekkere verrassing ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoest nou toch meugelijk? Vergeten?! :-)

      Verwijderen
    2. Ah, boeken vol recepten, veel RSS-recpten, zo veel te lezen (en onthouden?)

      Verwijderen
  2. O, wat ben ik nu blij dat ik uit het raam kijk en een mooie salie in de pot zie staan... Dát ga ik er sowieso mee doen. Grazie!

    Zeer smakelijke foto ook! Daar wil je toch direct je tanden in zetten?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cara mia,

    Dat genietschap is een genootscahp naar mijn hart of moet ik zeggen cuore. Of cuori agitati. Mon coeur dit BOUM Het Genietschap is veramente ACBM. Waar kan ik me inschrijven?

    Big bacione Gereon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij. Maar zijn ze heel streng in de leer hoor! Weet je het heel zeker? :-)

      Verwijderen
    2. Ja ik weet het heel zeker, boter suiker, vini... suikervrij -vrij. De gluten!

      Verwijderen
  4. Dit klinkt/leest heel erg mooi..............
    Ik vraag me nu af hoe salieblaadjes uit de droger smaken.
    Na eerst in olie met zout gedoopt te zijn natuurlijk.............ik ga het proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hé Antoinette, dat klinkt goed en laat ik nou net enorm veel salie hier in onze wilde tuin naast de keuken hebben staan (lees: niet onderhouden moestuingedeelte) ... Ga ik zeker een keertje testen. Enne.... met die prosecco erbij natuurlijk. Ik was trouwens al een tijdje niet op je site geweest (mea culpa) - mooi, deze brede opzet! Leest lekker. Groetjes uit zonnig Frankrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou het is je vergeven! Maar alleen omdat je een lieve kleine baby van een paar maanden hebt ;-). First things first! Dankjewel voor het compliment en bonjour Lisette!

      Verwijderen
  6. Laat het genieten beginnen! Wat een leuk recept! Ik heb dan misschien geen Salie in de tuin, voor de gelegenheid wil ik die er best planten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb jij ook Oranje Vingers net als ik Hazel?

      Verwijderen
  7. Ik ga gelijk de salie in de tuin van mijn werk de grond uit kijken. Want dit wil ik zeker eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Monique Roelofswaart6/10/2014

    Deze gefrituurde salie een week of 2 geleden gemaakt. Tsjonge weer zo'n heerlijk recept! Yummie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit hebben we als extraatje gekregen tijdens een dinertje toen wij een weekje in Toscane waren. Wat leuk hier te lezen wat het geweest moet zijn. In Italië konden we er niet achter komen. Heb een salieplant met grote bladeren in de tuin. Wat een feest!
    Dank voor het delen van al die heerlijke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haaa, dat wordt vakantieherinneringen ophalen!
    En prego, daar doe ik het voor!

    BeantwoordenVerwijderen