Geef ons heden ons dagelijks brood, joods Pasen in Israël

Brood, daar zit wat in!
En dat vinden ze in Israël nou ook. Tijdens het joods Pasen (Pesach) is het bezitten of eten van gedesemd of gegist voedsel verboden. Brood is gedesemd of gegist. Daarom is het nu hier in Netanya niet te krijgen.

In de supermarkt zijn hele rijen en schappen afgeplakt met plastic. Daar staat etenswaar dat niet voldoet aan de extra strenge spijswetten die in deze periode van het jaar gelden. Van pasta tot jam, van kattenvoer tot bier.

Arabische bakker bakt pitabrood in Akko


De visafdeling draait op halve kracht, kip en kalkoen daarentegen vliegen over de toonbank. De broodafdeling is gesloten en afgedekt.
We hebben de indruk dat er flinke boetes staan op de verkoop van etenswaren die niet koosjer zijn. In de joodse steden dan.

ongegiste, ongedesemde koekjes van meel, onder rabbinaal toezicht verbouwd en gemalen


In dorpen en steden van Arabische signatuur gaat het er heel anders aan toe. Daar lachen treife octopus en schaaldieren je toe en bakt de pita-bakker vol vuur zijn dagelijks brood, alsof er geen Pesach aan de lucht is.
Wij kochten er pita, genoeg om onze vriezer mee bij te vullen en smulden van een broodje falafel. Want matses (ongedesemd ongegist brood) zijn wel lekker hoor. Maar nog een dagje of wat heb je daar als high carb very italian famiglia wel zo'n beetje de buik van vol.

Victor smult van een broodje falafel


Muziek terwijl u leest:
Teapacks – Eize Olam (What A World)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.