artisjokken op z'n joods, carciofi alla giudia

Twee dikke weken ga ik proeven van het leven in Israël. Italiaans koken met Antoinette gaat op reis! Ter voorbereiding las ik tijdschriften, reisgidsen en .... kookboeken!
Heerlijke, smaakmakende boeken, zoals Lekker joods van Jonah Freud, Jeruzalem van Ottolenghi en De joodse keuken van Claudia Roden. Mmmmmmmmmm!

Er ligt zelfs al een lijstje op mijn nachtkastje van alles wat ik er wil proeven. En dat terwijl ik nooit lijstjes maak (op het boodschappenlijstje na dan).

Tijdens mijn speurtocht door de joodse keuken kwam ik tot de ontdekking dat er geen recept voor 'carciofi alla giudia' in Rodens overigens fantastische De joodse keuken staat. En ook al niet in haar Food of Italy!


Gefrituurde artisjokken zijn hét recept van joodse signatuur van de Italiaanse hoofdstad. Ze zijn de Amsterdamse uien van Rome. En belangrijker nog, ze zijn rokjesdag op aarde en bloemengeur en maneschijn! Krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen... Verrassend lekker!

Waarom niet? Een mysterie! Dus.
Wie het antwoord heeft mag het zeggen! (* Zie naschrift en nana-schrift!)

En Italiaans koken met Antoinette deelt hier gauwgauw het recept voor 'carciofi alla giudia', voor het te laat is om nog artisjokken te kopen.
Van die dikke ronde graag!
Serveer de joodse artisjokken als antipasto of als primo.

Ingrediënten voor 'carciofi alla giudia'

1 artisjok per persoon
citroenen
zout en peper
pinda-olie om in te frituren
een scherp mesje

Bekijk voordat je aan de slag gaat eerst dit filmpje. Dat maakt een hoop duidelijk, ook al is het in het Italiaans!Pers een citroen uit en doe het sap in een grote kom met koud water.
Verwijder met een scherp mes rondom één voor één de onderste, harde blaadjes van de artisjok.
Als de blaadjes van onderen lichtgroen zijn snij je nog slechts het harde donkergroene of paarse stuk van het blaadje af.
Probeer het blaadje onder het te snijden blad niet te beschadigen.
Bovenaan de bloem snij je alle harde blad rondom weg. Daarna maak je de artisjokbodem schoon. Kleine roze blaadjes en "hooi" krab je voorzichtig weg.
Snij de harde buitenkant van de steel weg.
Wrijf de artisjok in met een citroen, zodat de artisjok niet bruin wordt.
Leg de artisjok in de kom met koud water.

Verhit de pinda-olie in de pan.Een frituurpan is niet handig, want de artisjok wordt eerst gebakken in niet zo hete olie, zodat ze gaar wordt zonder dat ze frituurt.
Maak een mengsel van peper en zout.
Dep de artisjokken goed droog en wrijf ze in met het mengsel.
Kook de artisjokken ongeveer 10 minuten in niet te hete olie. De artisjokken moeten helemaal onder de olie staan.
Als de artisjokken gaar zijn kun je ze één voor één frituren.
Leg de artisjokken eerst met de stengel onder olie. Als de stengel gefrituurd is zet je de artisjok op de kelk en druk je zachtjes, zodat de bloem helemaal open gaat.
Laat de artisjokken goed uitlekken op keukenpapier of leunend op een schoteltje op keukenpapier.

בתאבון

Muziek terwijl u werkt:
Lenny Kravitz – Flower Child

* Naschrift: lezer Herbert Prins maakte me erop attent dat het recept wel stond in de oorspronkelijke uitgave van De joodse keuken uit 1997 van uitgeverij BZZTôH, 's Gravenhage.
Daar staat over dit recept: "Deze beroemde Romeinse specialiteit is het enige gerecht in Italië dat algemeen als een Joods gerecht wordt erkend."

Nana-schrift: het recept staat wél in de uitgave van 2011. Niet onder 'joods Italië' maar op bladzijde 456, in volle glorie in het hoofdstuk 'groenten'. De Italiaanse naam, noch de Nederlandse naam van het gerecht is opgenomen in de recepten-index.Vandaar de verwarring!

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk heb het jaren gelden in Rome gegeten. Veel plezier kookboek tip Janna Gur "The book of new Israeli Food" link opgenomen in de Etenstijd https://paper.li/hprins/1362305198

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er virtueel in gebladerd en het is weer heel anders dan die drie die ik gelezen heb. Tempting! More than tempting!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooo leuk vooruitzicht! Ik ben niet zo'n artisjok fan vind het een beetje en groente die overgewaardeerd wordt en waar je voor een hoop moeite amper wat overhoudt, maar dit klinkt wel spannend....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze is superlekker! Veel afval, veel werk, maar met beloning :-)

   Verwijderen
 4. Anoniem1/09/2018

  waar kan ik artisjokken kopen en Amsterdam?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Turkse winkel, maar ook bij gespecialiseerde groentewinkels. Ik kan me voorstellen dat Marqt ze ook verkoopt. Ze zijn ook wel eens tijdelijk gespot bij de Albert H.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.