Ottolenghi's gevulde aubergines met rundergehakt en pijnboompitten

Il Marito heeft een neus voor lekkere adresjes!
Zijn neus verwachtingsvol volgend, schoven we aan bij een tafeltje van een eenvoudig maar uitnodigend restaurantje.

Na een ochtend rondstruinen op de Mahaneh Yehuda-markt in Jeruzalem waren we moe maar nog niet voldaan.
We lazen het menu eens goed door en kozen uit alle heerlijkheden. Voor mij een gevulde aubergine, Il Marito nam soep met kubbeh en de kinderen aten falafel.
Er werd kruislings geproefd en tegelijk overgestoken. We smulden volop!

Met uitzicht op onze reis naar Israël kreeg ik voor mijn verjaardag Ottolenghi's boek Jeruzalem cadeau.
En natuurlijk ging dit boek met recepten en verhalen over deze stad mee op reis.

Toen ik 's avonds nog eens las en opzocht in Jeruzalem werd officieel bevestigd dat Il Marito een fijne keus had gemaakt: Azura wordt in dit boek warm aanbevolen!
En er werd ook nog eens officieel bevestigd dat ik een fijne keus had gemaakt: Ottolenghi geeft een recept voor gevulde aubergines gebaseerd op het recept dat hij kreeg in Azura!
Nou geloven jullie misschien niet dat dit spontaan zo liep, maar het is echt waar! En ik vond dat een verhaaltje en een recept waard!

Het recept van Ottolenghi is in verband met mijn vakantie wel on the spot door mij geproefd maar nog niet door mij gekookt. Dat gaat wel snel gebeuren, want deze gevulde aubergine smaakt zo heerlijk!
Ik heb het recept uit Jeruzalem alvast iets aangepast, naar wat ik bij Azura proefde. Daar gebruikten ze rundergehakt ('chipped beef' zoals zij op de menukaart schrijven) en was de tomatenkaneelsaus licht pikant. De asterisken geven de verschillen met het recept van Ottolenghi aan.

recept Ottolenghi's gevulde aubergines met rundergehakt en pijnboompitten

4 middelgrote aubergines
6 el olijfolie
1 1/2 tl gemalen komijn
1 1/2 el mild paprikapoeder
1 el kaneel
340 g ui
500 g rundergehakt * in plaats van lamsgehakt
50 g pijnboompitten
20 g bladpeterselie, fijngesneden
2 tl tomatenpuree
3 tl fijne kristalsuiker
1 1/2 dl water
1 1/2 el citroensap
1 tl tamarindepasta
4 kaneelstokjes
1 - 2 gedroogde pepertjes *  extra toevoeging                
zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 220 graden.

Zet de halve aubergines op de schilkant in een braadslee waarin alle auberginehelften strak tegen elkaar aan passen. Bestrijk het vruchtvlees met 4 eetlepels olijfolie en kruid het met 1 theelepel zout en royaal zwarte peper. Rooster ze in de oven in 20 minuten goudbruin. Haal ze eruit en laat ze iets afkoelen.

Maak direct de vulling: verhit de overgebleven olie in een groete koekenpan. Vermeng komijn, paprikapoeder en kaneel en doe de helft ervan met de ui in de pan. Smoor alles circa 8 minuten op halfhoog vuur en voeg dan het gehakt met pijnboompitten, peterselie, tomatenpuree, 1 theelepel suiker, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe. Schep alles nog 8 minuten om tot het gehakt gaar is.

Doe het achtergehouden specerijenmengsel in een kom en roer er het water, citroensap, de tamarindepasta, overgebleven suiker, kaneelstokjes, het gedroogde pepertje en 1/2 theelepel zout door.

Schakel de oventemperatuur terug naar 190 graden. Strooi het specerijenmengsel op de bodem van de braadslee met aubergines. Verdeel het gehaktmengsel op de halve aubergines. Dek de braadslee af met aluminiumfolie, zet hem weer 1 1/2 uur in de oven tot de aubergines gaar zijn en de saus dik is; hall in die tijd tweemaal de folie van de braadslee af en bedruip de aubergines met de saus, doe er eventueel wat water bij. Serveer ze warm, niet heet, of op kamertemperatuur.

Ik at mijn gevulde aubergine warm, met gehakte salade, tafelzuur en pita en dronk er heel veel bruisend water naast. Het was perfect!

Sinead O'Connor – Jerusalem

1 opmerking:

  1. Anoniem5/28/2014

    Deze lijkt me ook wel heel erg lekker. Ik heb nog nooit met tamarindepasta gekookt en vind het altijd wel leuk een nieuw ingredient uit te proberen. Aubergine is wel een van mijn favoriete groenten.

    BeantwoordenVerwijderen