Toscaanse farrosoep uit Eet, proef en beleef Toscane van Giulia Scarpaleggia

Gisteren verscheen hier mijn recensie van Eet, proef en beleef Toscane van Giulia Scarpaleggia.
Vandaag geef ik een recept uit dit mooie kookboek.
Toscane en bonen horen bij elkaar...


Daarom maakte ik deze eenvoudige doch voedzame bonensoep met farro. Ideaal voor herfst en winter, of op een koude dag in maart!
Giulia legt in haar boek precies uit wat farro nou eigenlijk is. Spelt, eenkoorn?
Aan de slag ermee!

recept bonensoep met farro

150 g farro (uit de Garfagnana IGP)
150 g gedroogde bonen*
1/2 rode ui
1/2 wortel
1/2 stengel bleekselderij
extra vergine olijfolie
2 plakjes lardo (spekvet) verkrijgbaar bij de speciaalzaak
1 liter water
zout en peper

Week de farro en de bonen een nacht in water.
Snij de volgende dag de ui, wortel en bleekselderij klein.
Verhit wat olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de groenten een paar minuten op laag vuur. Doe er voor de smaak wat plakjes lardo bij.
Wacht tot de groenten gaar zijn, roer de goed uitgelekte farro en bonen erdoor en giet het water erbij. Voeg wat zout toe en laat de soep een uurtje zonder deksel op laag vuur pruttelen tot alles zacht en romig is.
Doe er zo nodig nog wat zout bij en maak de soep af met wat olie en peper.

*Ik gebruikte 75 g borlotti en 75 g canellini

Deze bonensoep is heel makkelijk te maken en erg smakelijk!

Muziek terwijl u werkt:
Jovanotti – La Valigia

7 opmerkingen:

  1. Als je nou in de titel zet dat het hier om spelt gaat, scoor je meteen bij de Nederlanders. Want dat is op onterechte gronden zeer hip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de titel uit het boek aangehouden, maar ik ga er melding van maken. Grazie del consiglio!

      Verwijderen
  2. Hahaha, ja er is hier echt een hype aan de gang wat spelt betreft!
    Hmmm je recept klinkt erg lekker, ik ga ervoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook heel leuk dat je twee soorten bonen gebruikt!

      Verwijderen
    2. Ik zal het in gedachten houden, wie weet krijg ik ooit nog wel een hip (kan dat nog) imago :-). Die twee soorten is een idee van Giulia hè, niet van mij.

      Verwijderen
  3. Spaarmoeder, in Italië hebben ze zakjes gemengde bonen in de supermarkt, smacht... zo lekker, die soep ik daarvan maakte.
    En Antoinette, bedankt, hier staat hij morgen op tafel! Al ga ik wel wat opplussen want een halve stengel bleekselderij.... (ik kook soep vaak voor drie of vier keer)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een halve ja :-)..... Ik heb het originele recept weergegeven, maar doe vooral wat je niet laten kunt! ;-) Saluti!

      Verwijderen