amaretti-amandeltaart, torta russa

Waarom deze taart in godsnaam 'torta russa' (Russische taart) wordt genoemd? Sergej mag het weten.
Stap in Verona een willekeurige banketbakkerij binnen en je treft de 'torta russa' aan in gezelschap van torte delle rose (rozentaarten)torte di pomi (appeltaarten) en sbrisolone zolang de toonbank strekt.
Týpísch Veronees! Van het begin tot het einde. En van oudsher.

U mag het ook weten! De taart heet zo, omdat de vorm precies lijkt op een 'oesjanka'. Zo'n Russiche bontmuts.
Mysterie opgelost.

Je vindt deze taart heerlijk, of je vindt het helemaal niks. Er is geen middenweg.
Ik vind 'm lekker!
De taart heeft een knapperige bovenkant, smeuïg binnenwerk en de smaak van bitterkoekjes en amandelen.... Dan zeg ik 'Da'.

Probeer het eens uit! Zijn jullie voor of tegen?
En als je het niks vindt, kun je 'm altijd nog op je hoofd zetten. Zie je?

torta russa

recept torta russa:

225 g bladerdeeg
100 g amaretti
100 g gepelde amandelen, blank of bruin, of amandelmeel
1 onbehandelde citroen
170 g bloem
3 eieren
200 g suiker
2 ons boter
een snuf zout
10 g bakpoeder
wat poedersuiker voor de sier
een bakvorm met een doorsnee van 22 cm

Ontdooi het bladerdeeg.
Smelt de boter au bain marie.
Verkruimel de bitterkoekjes in de keukenmachine.
Verpulver de amandelen in de keukenmachine.
Was en droog de citroen en rasp de schil.
Maak op een vel bakpapier een groot vierkant van het bladerdeeg door de plakjes op elkaar te leggen.
Bedek het met een vel bakpapier en rol het deeg uit.
Haal het bovenste vel weg en snij er een cirkel uit met een doorsnee van 32 cm.
Bekleed de bakvorm met het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eieren schuimig met de suiker.
Meng in een kom bitterkoekjes, amandelen, citroenrasp, eieren, boter, zout, bloem en bakpoeder.
Doe het mengsel in de bakvorm en bedek de bovenkant zoveel mogelijk met bladerdeeg.
Bak de taart in het midden van de oven langzaam gaar in 75 minuten.
Controleer met een prikker of deze er net droog uit komt.
Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.

Muziek terwijl u werkt:
Sergei Prokofiev – Montagues And Capulets' from 'Romeo And Juliet
Pussy Riot – Как В Красной Тюрьме (Like a Red Prison)

Bron: het recept kreeg ik van mijn kapster Barbara!

5 opmerkingen:

  1. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Mijn zoontje is volgende week jarig. Moeilijk kiezen hoor, met zoveel lekkere taarten. Ga je iets lekkers maken wat je al kent, of ga je iets nieuws proberen? Meer dan 3 taarten komen echt niet op. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, ik weet zeker dat ik deze taart niet op mijn hoofd ga zetten! Lekkerlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wacht nog altijd op een selfie van iemand met deze muts op ;)

      Verwijderen
  3. Ik ga hem bewaren. Ik zie op internet dat het ook wel veel voorkomt dat de bovenkant geen bladerdeeg heeft. Of een beetje naar binnen vouwen. Mag dat ook? Lijkt me heel lekker deze taart.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker, lekker, lekker is deze! Ik maakte hem met grof gemalen amandelen en bitterkoekjes dus nog wat "bite". Frambozen erbij voor het fris en klaar ben je! Dank je voor het fijne recept Antoinette!

    BeantwoordenVerwijderen