kipfilet met tomatensaus, mozzarella en oregano, pollo alla pizzaiola con mozzarella

Rundvlees, vis en aubergines hebben één ding gemeen. Je kunt ze bereiden 'alla pizzaiola': met een saus van vooral tomaten, knoflook en oregano. Zoals een pizzabakster (pizzaiola) het zou doen.
Zoveel pizzabakkers, zoveel zinnen. Il Marito bijvoorbeeld combineert deze heerlijke tomatensaus het liefst met kipfilet. En doet er mozzarella op bovendien. Als dat niet pizzabakker-achtig is!



Wij eten meestal sperziebonen naast onze kipfilet 'alla pizzaiola'. Of broccoli, ook lekker. Als het maar groen is en knapperig, eenvoudig op smaak gebracht is met iets olijfolie, zout en peper.

Maar belangrijker nog is het brood dat je erbij geeft. Dat dompel en dip je in die supersonische smultomatensaus. En je eindigt het pizzabakkermaaltje met een scheurende, slingerende 'scarpetta'. Het laatste stukje brood laat je alle hoeken van je bord zien. En zo veeg je het helemaal schoon!
Mjam!

recept kipfilet met tomatensaus, mozzarella en oregano, voor 4 - 6 personen

olijfolie
2 sjalotten of 1 ui van gemiddelde grootte
knoflook
400 g gepelde tomaten, vers of uit blik (400 g passata kan ook)
gedroogde oregano
versgemalen peper
zout
1 hele kipfilet van 5 - 6 ons
200 g mozzarella

Snij de sjalotten, kneus de knoflook en fruit ze in een eetlepel olijfolie tot de sjalotten glazig zijn.
Doe de tomaten, oregano, peper en zout erbij en laat de saus een minuut of tien pruttelen. Roer af en toe en maak de tomaten met de houten lepel fijn.
Snij de kipfilet in zes dunne plakken. Verhit twee eetlepels olijfolie en bak de lapjes rondom bruin in tien minuten. Breng op smaak met peper en zout en draai dan het vuur onder de kipfilets uit.
Controleer de tomatensaus op smaak en schenk de saus over de kip.
Verdeel de mozzarella over de tomatensaus en strooi er nog wat oregano over.
Laat dit een half uurtje staan zonder te verhitten.
Verhit de kip in tomatensaus vlak voor je 'm gaat eten tot de mozzarella zacht is.

Muziek terwijl u werkt:
One, two, button your shoe, Billie Holiday
If the shoe don't fit, Jackson 5

8 opmerkingen:

  1. Hoi Antoinette,

    Ik had een hele emmer tomatensaus over nadat ik vrijdagavond tometen in de pot had gehakt. Ik weet nu wat ik ga maken.

    Ciao ciao

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Smakelijk Gereon! En vergeet de scarpetta niet, mi raccomando!

      Verwijderen
  2. Lijkt me zalig. Ik sla hem op in het mapje "zomer - balkon".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de lente binnen mag van mij ook ;-). Maar zonder dollen, ik zie dat helemaal voor me. Strak plan!

      Verwijderen
  3. ja, dat wordt 'em morgen. Ons koningsmaal. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ciao Antoinette wat een mooie, inspirerende site! Fantastische recepten en ik heb maar een paar bekeken. Het voelt alsof je een nieuw kookboek in jouw handen hebt. Ken je het gevoel...? Je staat nu (ook...bedankt!)in mijn favorietelijstje. Arrivederci!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een fijn gevoel...!! Wow Naomi, dankjewel.

      Verwijderen