stoofpeertjes met balsamico en kaneel, pere cotte al balsamico


Soms lopen wij niet helemaal synchroon. Wij, u en ik.
Is het in Nederland al volop lente, struikel je hier in de Valpolicella nog over kisten barstensvol stoofperen. Ze gooien je er begin maart nog steeds dood mee. En weerbarstige herfstomstandigheden zijn ook al niet van de lucht.

Wat mij betreft is het tijd voor troostrijke lauwwarme stoofpeertjes op z'n Italiaans. Gestoofd met, natuurlijk, een stuk pijpkaneel en suiker. Maar het lekkere zit hem in de balsamico. Een flinke eetlepel diepzwarte, stroperige balsamico. Is uw balsamico niet stroperig? Dan is die azijn niet geschikt voor dit recept.

En als u mijn halfzachte stoofperentiming niet bevalt, dan eet u die stoofpeertjes maar koud. Ook lekker!

recept stoofpeertjes met balsamico en kaneel

1 kilo stoofperen
1 stuk pijpkaneel
25 g suiker
1 el balsamico van uitstekende kwaliteit
ongeveer 1,5 dl water

Schil de stoofperen. Ik laat de steeltjes eraan en snij de stoofperen niet door.
Pak een pan met dikke bodem en zet de stoofperen op met alle ingrediënten en 1,5 dl water. Stoof de peren op de allerkleinste stand twee uur tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de dikte en de soort kan de gaartijd veel langer zijn. Til het deksel regelmatig op en controleer of er voldoende water in de pan is.

Eventueel kun je het kookvocht snel binden met aardappelmeel of lekker langzaam inkoken tot siroop. Ik heb dat deze keer niet gedaan, maar het is wel heel lekker.

Muziek terwijl u werkt:
Sergio Cammariere – Tempo Perduto
Arisa – Il tempo che verrà - Live

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.