Eet, proef en beleef Toscane van Giulia Scarpaleggia

Eet, proef en beleef Toscane verscheen eerder in het Italiaans onder de titel I love Toscana, i colori, il gusto e i sapori.
Schrijfster Giulia Scarpaleggia, blogger van Juls' kitchen, laat je in dit boek haar Toscane zien. Haar kookboek is geen selectie van recepten op de blog.
Giulia geeft zo'n 100 recepten van haar familie, doet verslag van interviews met producenten van typisch Toscaanse producten en ze geeft adressen die je, eenmaal op vakantie in Toscane, beslist moet bezoeken.

Eet proef beleef Toscane Giulia ScarpaleggiaDe teksten zijn informatief en leuk. Je beleeft Toscane met een varkenshoudster, een olijfbomenfluisteraar, kaasmakers Giovanni en Giovanna, biodynamische alchemisten en met slager Luciano. En je steekt van alles op over Toscaanse streekproducten.De vormgeving is smaakvol en luchtig en de foto's zijn grotendeels van de schrijfster. Ik vind het een prachtig boek!

De recepten hebben meestal een korte ingrediëntenlijst en zijn over het algemeen heel goed uitvoerbaar. Ze nodigen je uit om onmiddellijk aan de slag te gaan!
Let wel, dit is het Toscane van Giulia Scarpaleggia. Je proeft Toscane door de recepten voor een broodje lebmaag, crostini met kippenlevertjes, Florentijnse pens en jam van vruchten van de aardbeiboom.
Kun je die pens of dat vruchtje niet of nauwelijks krijgen? Boek dan eindelijk die reis naar Toscane eens! Of surf op internet.
En als dat niet tot de mogelijkheden behoort, gebruik dan je gezonde, creatieve verstand en pas het recept aan naar jouw idee van Toscane. Of kies één van de vele heerlijke gerechten waarvan alle ingrediënten makkelijk te krijgen zijn.
Wat dacht je van een bruschetta, aardappeltortelli met ragù, runderstoof met zwarte peper, een varkensrollade en courgette met knoflook.

Na het hoofdstuk primi mogen we concluderen we dat Giulia dol is op spinazie! Malfatti met spinazie en ricotta, ravioli met spinazie en ricotta en flensjes met spinazie en ricotta.  Een paar hoofdstukken verderop wordt dit nog eens onderstreept door een spinazietaart (zonder ricotta). Wat mij betreft had er hier meer variatie in de groentevullingen mogen worden aangebracht.

De vertaling door Jacques Meerman vind ik heel prettig.

Morgen Toscaanse farrosoep uit Eet, proef en beleef Toscane op mijn blog!

Titel: Eet, proef en beleef Toscane
Oorspronkelijke titel: I love Toscana, i colori, il gusto e i sapori
Auteur Giulia Scarpaleggia
Verschijningsdatum: februari 2014
Prijs: 19,95
ISBN 978 90 215 5592 8
Gebonden / 194 pagina's
Uitgever: Kosmos Uitgevers

Italiaans koken met Antoinette heeft het recensie-exemplaar gratis ontvangen van uitgever Kosmos.

foto met dank aan Ciao Tutti

4 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een erg leuk boek Antoinette!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook. Zitten heel wat uurtjes liefdewerk in!

   Verwijderen
 2. Ik heb het boek net besteld. Ben erg benieuwd. Lijkt me geweldig. Bedankt voor de tip.
  Groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.