crêpes met spinazie, ricotta en tomatensaus uit de oven

Nationale pannenkoekendag! Afgelopen vrijdag was dat. Is dit gebeuren van landsbelang volledig aan je voorbij gegaan? Ernstig! Maar je bent de enige niet...
Maak het gemis vandaag nog helemaal goed met dit recept van nationaal Italiaans belang. Ook met pannenkoeken, maar dan wel even anders.
'Crespelle', crêpes, zijn vroeger door de Fransen aan het Italiaanse verstand gepeuterd. Gelukkig maar!



Dit recept uit 'The Food of Italy' van Claudia Roden heb ik iets naar mijn smaak aangepast.

recept crêpes gevuld met spinazie en ricotta met tomatensaus

Voor 8 crêpes
400 ml melk
150 g bloem
3 eieren
1 tl zout
4 el water
olie om te bakken

Voor de vulling
1 grote ui
2 el  olijfolie
500 g verse wilde spinazie of 300 g bladspinazie uit de vriezer
175 g ricotta
3 el geraspte parmezaan
zout
peper
nootmuskaat

Voor de saus
700 g gepelde en gehakte tomaten
2 el olijfolie
een half porcini-bouillonblokje
zout
peper
3 el gehakte peterselie

Het beslag maak je als volgt. Doe de bloem in een kom en giet er de melk beetje bij beetje bij, terwijl je flink klopt met een garde.
Doe dan de eieren, het zout en het water (indien nodig iets meer) erbij en klop het tot een glad beslag. Laat het beslag een half uur rusten.

Was de spinazie.
Kook de spinazie met het aanhangende water.Wring de groente goed uit en hak vrij fijn.
Snipper de ui en fruit in twee eetlepels olijfolie tot de ui zacht is.
Meng alle ingrediënten voor de vulling.
Kruid de vulling goed, want de crêpes zijn heel neutraal van smaak.

Bak een stapeltje crêpes.
Doe weinig pinda-olie in een koekenpan met een doorsnee van 20 cm.
Giet er een achtste deel van het beslag in en verdeel het over de koekenpan.
Zodra de crêpe bijna 'droog' is draai je hem om en bak je om nog even kort aan de andere kant.
Herhaal dit tot het beslag op is.

Vet een ovenschaal in met olie.
Vul de crêpes, rol ze op en leg ze naast elkaar in de schaal.

Verwarm de conventionele oven (geen hetelucht) voor op 220 graden.

Bak de tomaten in olijfolie en breng op smaak met het bouillonblokje, peper en zout naar smaak. Prak de tomaten met een vork en laat de saus wat indikken.
Roer de peterselie door de saus en giet de saus over de crêpes.

Verwarm de crêpes ongeveer 20 minuten in de oven.
Geef er parmezaan bij.

Muziek terwijl u werkt:
Tom & Emily – Pancake Mamma

10 opmerkingen:

  1. Oh wat leuk, crespelle!! Dat zijn toch wel nog extra superfeestelijke pannekoekjes, Antoinette. Ik heb ze nog staan van Hazan, zometeen lekker studeren wat Roden anders doet...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roden doet het zoals ze het in Campania doen. Maar door heel Italië wordt naar hartenlust gevarieerd op dit thema :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gemakshalve stop ik het ricotta-spinaziemengsel in van die grote schelpen (hoe heten ze eigenlijk?) en dan ook met veel tomatensaus in de oven. Lekker, hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Conchiglie of misschien wel conchiglioni. Da's een short cut waar ik me helemaal in kan vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Antoinet4/03/2015

    O, maar dan kan het vast ook wel in die grote penne. Hoe heten die ook alweer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cannelloni! Kan prima Antoinet!

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Antoinet4/03/2015

      Ja die. Dank je.

      Verwijderen
  6. Antoinet4/24/2015

    Ik had nog een paar mini tortillas. Schaal aangevuld met cannelloni. Allebei heerlijk. Onverwacht langskomende vriendin vond het ook heerlijk. Schotel is schoon leeg.
    Bedankt voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen