brasadele, koekjes voor Pasen

Cantuccini, sbrisolonafrolline, crostatine en ... brasadele! Da's andere koek! En die kende je vast nog niet!
In Verona worden brasadele na de Vasten gedoopt in Recioto of in de ochtendcappuccino.
Ik gruwel van natte, slappe koekjes en eet ze heerlijk bros uit het handje terwijl ik de rest van la famiglia rustig haar sopgang laat gaan.

Brasadele was één van de eerste woordjes van mijn oudste zoon. Zo lekker vond hij ze! Hij kreeg ze nog ruim voor Pasen regelmatig toegestopt door buuf Fiorenza. Pas veel later ontdekte ik dat zij standaard een borrelglaasje grappa door het deeg doet!

Ooit was het recept voor brasadele heel anders. Men gebruikte reuzel in plaats van boter, deed geen eieren door het deeg en er ging minder suiker in. De koekjes werden eerst in water gekookt, gedroogd en in de oven gebakken. Het recept is nu sneller en zoeter, maar de naam brasadele is gebleven!

recept voor ongeveer 24 brasadele uit Verona

500 g bloem
de rasp van een onbehandelde citroen of sinaasappel
3 (biologische) eieren
220 g suiker
1 ons roomboter op kamertemperatuur
een snuf zout
eventueel een borrelglaasje grappa
10 g bakpoeder

Was de citroen en rasp de schil.
Kneed alle ingrediënten samen tot een glad en homogeen deeg.
Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit in drie gelijke staven.
Verwarm de conventionele oven (geen hetelucht) voor op 175 graden.
Verdeel iedere staaf in 8 porties.
Maak van iedere portie een rol en druk de uiteinden van de rol op elkaar.
Leg de ringvormige koekjes op een bakplaat uit elkaar, want de koekjes rijzen tijdens het bakken.
Bak de koekjes in twee porties in ongeveer een half uur per portie goudbruin in het midden van de oven.

Muziek terwijl u werkt:
ABBA - Does your mother know

2 opmerkingen:

  1. Petra Wiggers3/24/2014

    Deze koekjes ga ik zeker op korte termijn maken! Ze lijken me verrukkelijk. Bedankt Antoinette.

    BeantwoordenVerwijderen