supersimpele semifreddo met yoghurt en frambozensaus

Dit is een toetje waar ik altijd mee voor de dag mag komen. Come rain or come shine, of het nu vriest of dooit. Semifreddo!
Meestal maak ik een lekkere friszure op basis van yoghurt en zonder ei. Vruchtensaus erover, simpeler kan niet.
Echt, je hoeft geen topkok te zijn om makkelijk te scoren bij je tafelgenoten. Maar je moet het je wel op tijd laten invallen! De semifreddo moet minstens drie uur opstijven in de diepvries.



















recept semifreddo met yoghurt en frambozensaus, 8 - 10 porties

250 ml slagroom
120 g suiker
400 g volle yoghurt
150 g frambozen of ander rood fruit, diepvries of vers
25 g suiker
eventueel wat blaadjes munt ter garnering

mixer of garde
bakpapier
rechthoekige diepvriesbestendige patévorm of cakeblik

Klop de slagroom en 120 gram suiker stijf.
Meng slagroom en yoghurt kort door elkaar.
Bekleed de vorm met bakpapier
Doe een laag van het yoghurtmengsel in de vorm.
Verstop een paar frambozen in het mengsel en bedek met de rest van het yoghurtmengsel.
Dek de patévorm af met een deksel of met cellofaan.

Maak in een steelpan een saus van de rest van de frambozen (125 g) en 25 gram suiker.
Pureer het fruit en laat het een minuut of 10 inkoken met de suiker onder voortdurend roeren.
Laat de frambozensaus afkoelen.
Je kunt de frambozencoulis eventueel zeven zodat de pitjes verdwijnen. Zelf vind ik dat niet nodig.

Is de semifreddo stijfbevroren, haal 'm dan ongeveer 20 minuten van tevoren uit de diepvries en zet 'm in de koelkast. Heeft de semifreddo maar 3 uur in de vriezer gestaan, dan doe je dat niet.
Snij er plakken van.
Garneer ieder bordje met frambozensaus en eventueel wat blaadjes munt.

Muziek terwijl u werkt:
Hot N Cold, Kate Perry

20 opmerkingen:

  1. Heerlijk Antoinette!!! Semifreddo is zo makkelijk te maken en altijd een succes!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaa! En je kunt er eindeloos mee variëren!

      Verwijderen
  2. En hoewel ik geen toetjesfanaat ben, echt iets voor mij. Er zit nl geen (rauw) ei in, zoals in de meeste ijsdesserts. Met slagroom en yoghurt kan niks mis zijn natuurlijk. Nou ja, wat calorietjes dan ... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat die calorietjes maar komen op z'n tijd! Italiaans koken met Antoinette is niet van light, low carb, super foods of detox. Ieder z'n meug hè :-)?

      Verwijderen
  3. Simpel en lekker! Fris en romig...Een succes hier en zeker voor herhaling vatbaar!
    Bedankt!

    Vriendelijke groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen Monique, dankjewel:-)

      Verwijderen
  4. wat een heerlijk recept weer Antoinette en jouw recepten kloppen als een bus!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Antoinet12/18/2014

    Het lijkt me heerlijk en het ziet er al zo mooi uit!
    Stijfbevroren? Dus dit kan je ook 1 of 2 dagen van te voren maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh Antoinette wat maf.
    Ik wist nooit dat dit semifreddo heet. Mijn moeder maakte het, vooral in de zomer met aardbei. Ze sneed er dunne plakjes van.
    Wel heel passend voor ons kerstdiner zo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook voor het onze, mijn kinderen zijn er dol op!

      Verwijderen
    2. Het was super, en dat zuurtje van de yoghurt werd ook erg gewaardeerd door de gasten. Een lichte noot in het menu. Dankjewel!

      Verwijderen
    3. Fijn om te horen Sophie, dankjewel!

      Verwijderen
  7. Net gemaakt. Lijkt me heerlijk, kan nie wachten tot de 3 uur voorbij zijn! Frambozen ( 2 bakjes voor €1,50, moeten vandaag op) ruiken superlekker als je er saus van kookt. We hadden nog niet zo veel Italiaanse nágerechten op het menu. Dank je Antoinette.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Antoinette,
    Ik heb een patevorm van 30 cm, zijn deze hoeveelheden dan voldoende ofkan ik het beter 1,5 x doen om hem mooi te vullen?
    Groetjes,
    Veronica van Tol

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Veronica, ik kan mijn vorm op dit moment helaas niet voor je nameten, maar als het inderdaad betekent dat het hele dunne plakjes worden, neem dan een kleiner cakeblik. Ik gebruik dit jaar mijn kleinste tulband en die is helemaal gevuld, mooi gezicht hoop ik!

      Verwijderen
  9. Ha Antoinette, Dank voor je reactie. De laag werd inderdaad maar een paar centimeter hoog.... maarrrrr we hebben gesmuld :-) Ik had helaas geen kleinere vorm...

    BeantwoordenVerwijderen