Italiaanse crackers uit Mantua, schiacciatine mantovane

Italiaanse kinderen zijn de dikste kinderen van Europa. Ja, daar sta je van te kijken hè?
En het mediterrane dieet dan? Al die slanke Italiaanse mannen en vrouwen in strakke pakken, met mooie tassen, design schoenen en dito zonnebrillen? Stralend van gezondheid en 'la dolce vita'! Worden die langzaam voorbijgestreefd door moderne ongezonde jeugd, dikbuikig, hangwangig en wel?
'Sì'!
De waarheid is hard.

Zorgde 'la mamma italiana' ooit, ergens in de vorige eeuw, dat het haar schatjes aan niets gezonds ontbrak, tegenwoordig piept ze wel anders! 'Niente' extra uurtjes in de keuken voor verantwoorde tussendoortjes gemaakt 'con amore'.
'La mamma' is al net zo gewend aan gemaksvoer uit de supermarktvakken als moeders uit landen met minder befaamde culinaire tradities.

Met evenveel nonchalance als haar Nederlandse, Poolse of Engelse tegenvoeters vult 'la mamma' haar winkelwagen met alles wat de 'Dio' van het mediterrane dieet verboden heeft: koekjes, chips, snoepjes, frisdrank, diepvriespizza's en kant-en-klare maaltijden. Het is gewoon iedere dag feest in Italië!
En 'il bambino' barst uit z'n voegen van alle feestgedruis.

Ik, 'mamma olandese', draai soms wat extra uurtjes is de keuken. Voor mijn schatjes maak ik bijvoorbeeld 'schiacciatine mantovane'. Hartige tussendoortjes uit Mantua, platte familie van de focaccia. De 'schiacciatina' staat stijf en knapperig van de reuzel. Lékker dat ze zijn door dat varkensvet!
Geen olijfolie dus ... maar wel met heel veel liefde gemaakt!

recept voor ongeveer 12 schiacciatine mantovane

500 g bloem "0" en watextra voor werkblad en handen
100 g reuzel, verkrijgbaar bij de betere slager
300 g water op kamertemperatuur
15 g zout
15 g biergist

Los de gist op in een deel van het water.
Meng alle overige ingrediënten door elkaar en kneed tot je een samenhangend deeg hebt.
Doe het gistmengsel erbij en kneed het goed door het deeg.
Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg twee uur rijzen in de gesloten oven.

Verwarm de conventionele oven voor op 200 graden.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en bestuif ze heel licht met bloem.
Haal je handen door wat bloem.
Verdeel het deeg in 12 porties en vorm er dunne rechthoekjes van enkele millimeters dik.
Plaats de twee bakplaten in de bovenste helft van de oven.
Verwissel de bakplaten van plaats als 3/4 van de baktijd voorbij is.
Bak de schiacciatine goudbruin in ongeveer 35 minuten, afhankelijk van de dikte van de schiacciatine en de precieze oventemperatuur.

Laat de schiacciatine afkoelen en bewaar ze in een blik.

Muziek terwijl u werkt:
Diana Krall – Squeeze Me

6 opmerkingen:

  1. Complimenti cara Antoinette wat een geweldig verhaal op deze zaterdagavond. Good luck!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ze zijn dus goed gelukt :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heerlijk, ik ga ze vanmiddag weer maken!

      Verwijderen
  3. Wat een leuke blog heb je en wat een leuk artikel! Ik had hier nog nooit van gehoord :) Ik ga je blog even verder doorspitten! Ik ga in juni trouwen en ben met een Italiaanse kok aan het overleggen over ons menu, misschien vind ik hier nog fijne inspiratie!

    Liefs Rosie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat een leuk vooruitzicht. Kijk eens in de receptenindex, misschien wel samen met de kok. Gefeliciteerd alvast en geniet van de voorbereidingen!

      Verwijderen