galani, cenci, frappe, crostoli of chiacchiere

Het is bijna carnaval, de tijd van 'galani', 'cenci', 'frappe', 'crostoli' of 'chiacchiere'. Heb ik dan alle namen voor deze Italiaanse lekkernij gehad, of mis ik er nog een stuk of wat? Al die verschillende namen duiden erop dat heel Italië deze gefrituurde verse pasta lekker vindt.
Zo ook mijn kinderen! Ze mogen vandaag dan ook niet ontbreken. Het is nog wel geen Carnaval, maar toch stond ik ze gisteren al te bakken: twee schalen vol galani.
Want Victor wordt vandaag negen! En dat is een leeftijd waarop je nog verschrikkelijk jarig bent. Slingers en ballonnen, taarten met kaarsjes, uitnodigingen en een feestje, je favoriete maaltijd kiezen. En voor Victor betekent jarig zijn ook heel veel galani eten!


Dit is mijn kindvriendelijke versie van de carnavalskrakers.Zonder alcohol. Maar je kunt het sinaasappelsap ook vervangen door droge witte wijn of het deeg wat extra pit geven met een borrelglaasje grappa in plaats van citroenschil. Varieer erop los, dat doe ik ook altijd! Zorg alleen dat het deeg niet te nat wordt, dat werkt niet prettig.
Onderstaande hoeveelheden zijn voor twee gemiddeld grote schalen vol.

recept galani, cenci, frappe, costoli, chiacchiere, sossole 

350 g gewone bloem
2 eieren van gemiddelde grootte
1 dl vers sinaasappelsap
een onbehandelde citroen
50 g zachte boter
1 tl zout
35 g suiker
(pinda-)olie om te frituren
poedersuiker

Doe bloem, eieren en sinaasappelsap in een kom en kneed.
Rasp de schil van de citroen en voeg de rasp toe aan het deeg, net als de rest van de ingrediënten. Kneed tot je een mooi samenhangend deeg hebt.
Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
Rol de pasta zo dun mogelijk uit. Hoe dunner je het deeg uitrolt hoe lekkerder het resultaat!
Snij ruiten uit het deeg, of andere vormen die je leuk vindt.
Frituur de galani goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat ze afkoelen en bestrooi ze net voor je ze opeet niet te zuinig met poedersuiker.

Muziek terwijl u werkt:
Tranne te, Fabri Fibra

6 opmerkingen:

  1. Lieve Antoinette,

    Allereerst auguri auguri en maak er een mooi feest van voor je zoon. Deze galani lijken me likkebaardend lekker, vooral met wat grappa erbij en erin. Cin Cin. Ik kende wel cencie, maar dit moet ik proberen #ACBM

    Big Hug Gereon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cenci zijn hetzelfde als galani. Lekker met grappa, moet je eens doen!

      Verwijderen
  2. Gefeliciteerd met je zoon! Klinkt erg lekker dit:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze waren lekker, gaan nog in de herhaling met Carnaval ;-)!

      Verwijderen
  3. Gefeliciteerd!
    Eén van de zeven zaligheden, deze galani. In Alleghe bakken ze in de keuken van het hotelletje altijd een dubbele portie als ik er ben, kan er gewoon niet vanaf blijven en de kok maar glunderen, hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En nu kun je ze ook thuis bakken. Oeioeioei!

      Verwijderen