Zen gehaktballetjes in tomatensaus

Feestjes zijn leuk. En moeten dat ook vooral blijven!
Ken je dat?
Mensen zijn uitgenodigd, het menu is bedacht, boodschappen zijn binnen, de muziek is uitgezocht en het huis is redelijk aan kant. Je staat te bakken en en te koken. En ineens breekt het zweet hysterisch uit al je poriën! Vlak voordat het feestje begint! Je vraagt je vertwijfeld af:  Heb ik wel genoeg in huis?!

Het logisch verstand is uitgeschakeld en een uitpuilende koelkast is onvoldoende bewijs. Wat nu? Help!


Deze stresskip kent zichzelf in feestelijke situaties en heeft de volgende preventieve therapie bedacht:
  • Spreekt zichzelf op geruststellende toon toe
  • Spreekt zichzelf op vermanende toon toe
  • Anticipeert op het feestje! 
De dag van tevoren maak ik, reuze Zen en in volledige harmonie der goede sferen gehaktballetjes in tomatensaus en een grote pan soep. Lekker brood erbij en je kunt een hongerige horde van twintig man sowieso probleemloos opvangen.
Het is zelfs zonde om deze balletjes pas op de dag van het feestje te maken. Als ze een nachtje hebben kunnen marineren in de tomatensaus zijn ze helemaal op smaak. Komt dat even lekker uit!

En alles wat je op de feestdag nog klaarspeelt (denk aan een hartige taart, hummus, tzatziki, tapenade, focaccia en een lekkere taart toe) is mooi meegenomen.

Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn vrij gebaseerd op de 'albóndigas caseras' uit Tapas,voortreffelijke (voor)gerechtjes uit de Spaanse keuken van Penelope Casas uit 1996.
Dat 'gehaktballetjes van het huis' mag je wat mij betreft veranderen in gehaktballetjes voor een weeshuis. Moet je wel onderstaande hoeveelheden aanhouden, niet die van Penelope!

recept albóndigas caseras

1300 g gehakt: 1/3 kalfs-, 1/3 varkens-, 1/3 rundergehakt
3 eieren
180 g paneermeel
5 teentjes knoflook
3 eieren
nootmuskaat
peper
zout
bloem
6 el olijfolie
1 grote ui
1,5 groene paprika
1,5 dl witte wijn
1,5 dl gezeefde tomaten
3 dl kippenbouillon (van een blokje)
1 laurierblad

Pel 4 tenen knoflook en pers ze.
Kneed het gehakt met het paneermeel, de eieren, de knoflook, nootmuskaat, zout en peper.
Bestrooi een braadslee met bloem.
Draai gehaktballetjes zo groot als bitterballen en leg ze in de braadslee.
Schuif met de braadslee totdat de balletjes helemaal door de bloem zijn gehaald.
Verhit de olie in een flinke pan.
Bak de balletjes rondom bruin.
Snipper de ui, snij de paprika in repen en pers de laatste teen knoflook.
Voeg dit toe aan de balletjes en bak alles tot de ui glazig is.
Doe de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.
Doe de gezeefde tomaten, de kippenbouillon en het laurierblad erbij.
Doe het deksel op de pan en laat 45 minuten pruttelen.

Muziek terwijl u werkt:
Chill Factor, The Pretenders
James Brown – Gonna Have A Funky Good Time

3 opmerkingen:

  1. aah, polpettine, over comfortfood gesproken een topper voor mij! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dan ook nog eens preventief troostend. Tel uit je winst ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem7/15/2014

    Nog altijd een topper zomer en winter!

    BeantwoordenVerwijderen