open torta della nonna, Italiaanse roomtaart met pijnboompitten


La 'torta della nonna'oma´s taart, is een van dé klassiekers uit het Italiaanse taartenregister. Bijster origineel is het recept voor deze taart misschien niet. Maar het is wel lekker!

De gulle laag pijnboompitten verklapt uit welke regio deze taart komt: Ligurië, bakermat van de pesto genovese. Die ook al zo vol is van deze heerlijke nootjes.
Er zijn recepten waarin de taart van boven afgedekt wordt met een tweede laag deeg. Ik kies voor pijnboompitten op de banketbakkersroom en een bodempje zanddeeg.

Afgelopen zaterdag bakte ik deze taart voor mijn verjaardagsfeestje.
En nee, ik zit niet in mijn mid life crisis. Die ben ik al te boven geloof ik.
En ja, de taart was in een mum van tijd op!
Dus ik zeg: geef deze taart door aan alle generaties die het maar horen willen!

recept torta della nonna

Voor het deeg:
200 g bloem en wat extra voor de bakvorm
40 g aardappelmeel
120 g koude boter
een snufje zout
1 ei
1 eigeel
1 (onbehandelde) citroen
1 volle tl bakpoeder, 4 g
80 g suiker

voor de crema pasticcera:
300 g volle melk
200 g verse slagroom
1 citroen
1 vanillestokje
3 eigelen
100 g suiker
40 g maizena
80 g pijnboompitten
poedersuiker

We beginnen met het deeg.
Doe bloem, aardappelmeel en zout in een keukenmachine. Snij de boter in blokjes en meng de vier ingrediënten in de keukenmachine tot je een zanderig deeg hebt.
Was en droog de citroen en rasp de hele schil.
Stort het deeg op een werkblad.
Voeg de citroenrasp en de rest van de ingrediënten toe en kneed kort tot je een samenhangend glad deeg hebt.
Wikkel het deeg in folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de crema pasticcera.
Was de citroen. Snij de halve schil van de citroen.
Snij het vanillestokje doormidden.
Doe room, melk, de citroenschil en het vanillestokje in een steelpan met dikke bodem en verwarm tot tegen het kookpunt en draai het vuur uit.
Klop de eieren en de suiker met de mixer of een garde tot een schuimend wit geheel.
Doe onder continu roeren langzaam 1,5 dl lauwe melk uit de steelpan bij het eimengsel.
Roer nu de maizena beetje bij beetje door het eimengsel. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.
Haal de citroenschil en het vanillestokje uit de steelpan.
Doe het eimengsel in de steelpan en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen maar niet koken. Blijf steeds goed roeren met de garde tot de room dik genoeg is.
Laat de banketbakkersroom afkoelen.

Warm de conventionele oven voor op 180 graden.
Vet een bakvorm van 24 / 26 cm doorsnee in met boter en bestuif de vorm met bloem.
Rol het deeg ui en bekleed de bakvorm ermee.
Maak gaatjes in het deeg.
Verdeel de banketbakkersroom over de bakvorm.
Bestrooi met de pijnboompitten.
Bak de taart gaar in ongeveer 50 minuten.
Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Muziek terwijl u werkt:
Vecchia scuola, J-AX Jovanotti
Tears For Fears – Advice For The Young At Heart

Vrij naar een recept van mijn kennis Nilla Bertani

9 opmerkingen:

  1. Gebruik je een springvorm of een lage taartvorm? Bij voorbaat bedankt voor 't beantwoorden! Groetjes. Trouwens....deze taart lijkt me echt zalig! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmm, het water loopt me in de mond. Dit recept ga ik binnenkort uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Willeke, ik ben wel heel benieuwd hoe het je smaakt!

      Verwijderen
  3. De volle theelepel bakpoeder die door het deeg gaat, is dat een afgestreken theelepel of met een berg erop?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niet afgestreken bedoel ik daarmee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met vertraging gemaakt, deze taart (hij leek me wel een goeie voor Pasen, maar toen kwam het er niet van). Hij is HEERLIJK, en dat zegt dus iemand die al heel lang allerlei soorten taarten bakt!
    De opgehoopte theelepel bakpoeder kwam op mij nogal onprofessioneel over (ik werk liever met gewichten en in het geval van bakpoeder nauwkeurig tot achter de komma, maar het werkte wel: prima korst geworden, zij het met een wat bobbelig uiterlijk, maar dat werd juist mooi robuust gevonden.
    Heb jij enig idee wat de funktie van het aardappelmeel in het deeg is? Heb dit nl. nog nooit in deeg verwerkt!
    Anyway: dank voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prego!
    Klopt, met bakken komen de grammen nauw. Maar van mensen die niet zo vaak bakken hoor ik dan dat ze geen weegschaal hebben die zo nauwkeurig is. Ik zal het binnenkort nawegen en het er voortaan beiden bijzetten.
    De functie van aardappelmeel is dat dat het deeg lekker luchtig maakt heb ik me laten vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 140503 Nigel, het gaat om 4 gram bakpoeder!

    BeantwoordenVerwijderen