onmogelijk lekkere risotto met tastasal


Lekkere worst maken is een vak! Maar vroeger deden de mensen het nog gewoon zelf. In de winter, tussen de bedrijven door. Van dat ene varken dat op het erf rondscharrelde. 

'Tastasal' is varkensvlees dat in Verona en omgeving wordt gebruikt om er een soort salami, 'soppressa veneta', van te maken.
Tastasal wordt gezouten en op smaak gebracht met grof gemalen zwarte verse peper, kaneel, rozemarijn en kruidnagel. 

Vroeger werd de tastasal voor het in de darm werd gestopt getest op smaak. Door er risotto van te maken proefden de worstenmakers of het vlees zout genoeg was voor een goede soppressa. Tastasal is een samentrekking van 'tastare la salatura', op zout proeven.

Deze pittige, weelderig winterse risotto wordt op een manier bereid die in Nederland minder bekend is. De bouillon wordt in een keer aan de rijst toegevoegd. Lekker makkelijk! 
Tastasal is in Nederland zo goed als niet verkrijgbaar. Daarom krijgt deze risotto van mij het predicaat onmogelijk lekker!

recept risotto met tastasal

350 g rijst, Vialone Nano of Arborio
400 g tastasal of de inhoud van een stuk soppressa veneta van 400 g of van een stuk verse varkensworst
1 kleine ui
1 teen knoflook
eventueel een snuf nootmuskaat
parmezaan naar smaak
ongeveer 1 liter vleesbouillon

Verhit de bouillon tot het kookpunt.
Snipper ondertussen de ui en snij de knoflook in helften.Verhit een klontje boter in een braadpan en fruit knoflook en ui tot glazig.
Doe de tastasal erbij en bak het. Roer goed om de vleesmassa grof en rul te krijgen.
Doe de rijst in een keer in de kokende bouillon. Roer langzaam en regelmatig. Laat de risotto op niet te hoog vuur belletjes pruttelen. Doe er indien nodig nog wat bouillon bij.
Doe het vlees bij de rijst nadat de risotto een kwartier geprutteld heeft. Roer goed. Na twintig minuten is de risotto klaar.
Rasp er kaas en eventueel iets nootmuskaat over en serveer direct.

Gebruik je verse varkensworst, voeg dan een kruidnagel en een paar naalden rozemarijn toe tijdens het bakken van de worst.

Muziek terwijl u werkt:

bron: la cucina tradizionale veneta, Dino Coltro, Newton & Compton 2002

6 opmerkingen:

 1. Goedemorgen,

  Klinkt inderdaad onmogelijk lekker. Maar wil jij de kat hier niet zo op het spek binden? Moet ik zelf die worst maar gaan maken.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zit echt niets anders op! Hoewel, hier komen proeven is misschien wel zo praktisch!

   Verwijderen
 2. Het water loopt me in de mond! We gaan toch maar eens dat busje regelen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. avrei cotto un po' meno il riso: in bocca si deve sentire la consistenza del riso che nove essere assolutamente cremoso ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. So come deve essere la consistenza, abito a qualche km di distanza dalle risaie. Ad ogni festa in zona si mangia questo risotto. Così lo prepara mio suocero. Nato a Isola della Scala, dove coltivano il riso. E anch'io lo preparo così :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.