Oliebollen, tradities en familiegeheimen

Op Oudjaarsdag stond ik al voor dag en dauw bij de bakker op de Keulseweg. Daar kocht ik brood. En verse gist, want daar draaide het die dag om.

Snel fietste ik terug naar huis. Het ritueel kon beginnen. Mijn moeder maakte beslag voor de allerlekkerste traktatie van het jaar: oliebollen!

Bij ons thuis was de oliebol traditie. En vooral géén beignets. Dat was gewoon niet je ware!

We hadden ontzag voor het beslag. Dat stond verdekt opgesteld in een hoekje achter de piano, dichtbij de verwarming. Deuren werden met beleid geopend en gesloten. Niemand speelde piano en we tiptoe-den op gepaste afstand door de kamer.

Ik koesterde de oliebollen ook dit jaar. Maar tegelijkertijd brak ik ook met een traditie... Ik bakte de oliebollen niet volgens mijn moeders recept!

Dit jaar gebruikte ik het recept van Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als Eetschrijver. Nonsens op culinair gebied neemt hij vlijmscherp op de hak. Hij geeft gedegen recepten en werkt aan het boek "Weg van de supermarkt".
Voor de inleiding, het recept en de commentaren erop klik je hier.

Op zijn onderstaande recept heb ik drie variaties gemaakt, ik:
gebruikte 75 g bakkersgist (want verse gist wordt hier per 25 g verkocht)
gebruikte 5 g kaneel
voegde ons geheime familie-ingrediënt toe:twee volle theelepels anijszaadjes
Zou ik dat niet gedaan hebben dan was ik namelijk vandaag nog op staande voet onterfd. En het smaakt ook nog eens heel erg lekker!
De oliebollen zijn prima gelukt en ze smaakten heerlijk.

recept oliebollen Eetschrijver

- 1 kg patentbloem
- 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
- 50 ml melk
- 2 eieren
- 80 gram bakkersgist
- 50 g boter (nooit margarine)
- 30 g suiker
- 15 g zout
- 10 g kaneel
- geraspte schil van 2 citroenen (alleen het gele gedeelte, niet het bittere wit)
- 200 g rozijnen
- 100 g krenten
- 100 g sukade
- 150 g blokjes gesneden van een zure appel (bv. goudreinet of Granny Smith)

De rozijnen en krenten goed wassen met lauw (!) water en vervolgens met een theedoek goed droogmaken. De boter in een steelpannetje op laag vuur smelten. De gist oplossen in de lauwe melk. De bloem met het zout en de suiker in een kom doen en er de eieren doorheen werken (dank Daisy!); daarna beetje bij beetje met de garde het bronwater doorheen roeren; blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn. De melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel toevoegen, nog even mengen en daarna de krenten, de rozijnen, de sukade en de stukjes appel (dank Dionne!) toevoegen en drie minuten langzaam doorroeren met een houten lepel.

Een theedoek met handwarm water bevochtigen, over de kom leggen en de kom op een warme plaats (bijvoorbeeld naast een verwarmingsradiator) een uur laten rijzen. Intussen de olie op temperatuur laten komen; nadat het thermostaatlampje dooft wachten tot het weer gaat branden en daarna opnieuw dooft en dan de temperatuur controleren met een frituurthermometer. Die moet precies 180 graden zijn.

Het beslag nog eens drie minuten langzaam met de houten lepel “doorslaan”. De ijsknijper of twee eetlepels één tel in de hete olie houden en vervolgens langs de rand van de kom een mooie bol scheppen. Deze in de hete olie laten glijden en dit tweemaal herhalen. De bollen drie minuten laten bakken; ze daarna met een vork “omwippen” zodat de andere kant in de olie ligt en nog eens drie minuten laten bakken. De oliebollen met een schuimspaan uit de olie scheppen en in een vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken. De oliebollen pas met poedersuiker bestrooien (als u geen strooier hebt, gaat dit het best met een theezeefje) vlak vóór u ze op tafel zet.


Muziek terwijl u werkt:
New Year's day, U2
Happy New Year, ABBA

3 opmerkingen:

 1. Anonymous1/01/2014

  Een compliment kan als poedersuiker neerdalen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Antoinette,

  Wat een mooi verhaal. Mijn moeder bakte altijd oliebollen in haar kamerjas in de schuur. Ze gebruikte een ijstang om mooie bollen te maken.

  Gelukkig 2014

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.