Italiaanse kip uit de oven van big mamma

The Blues Brothers. Jarenlang was en bleef het een van mijn favoriete films. Te pas en te onpas strooide ik met quotes of declameerde ik hele scènes. Mij verveelde het nooit!
Afgelopen weekend hadden we een feestje. En wat bleek nou? Die tekst van Think van Aretha Franklin zat nog he-le-maal top of mind hoor! Ik zag de film weer precies voor me. En ik kreeg onmiddellijk zin in kip!

Want Aretha en kip zijn onlosmakelijk verbonden sinds The Blues Brothers.
En wat was nou zo mooi? Die lag al in de koelkast, voor de 'pranzo' van de volgende dag.

Ik haalde de Italiaanse kip uit de oven en vroeg losjes: Do you want chicken wings or chicken legs?
Tja.
Leg dat maar eens uit aan een nagesynchroniseerd Italiaans gezelschap.

recept Italiaanse kip met aardappels en verse kruiden uit de oven

1 biologische kip van ongeveer 1,5 kg
1 kg aardappels
een paar takjes verse rozemarijn
een paar blaadjes verse salie 
olijfolie
peper
zout

Snij de kip in acht stukken, of laat het de poelier doen.
Verwarm de conventionele oven voor op 225 graden.
Verwijder eventuele veertjes.
Schil de aardappels, was ze en snij ze dan in flinke parten.
Doe 3 eetlepels olijfolie in de braadslee en smeer de olie uit met een kwast.
Verdeel kip, aardappels en verse kruiden over de braadslee.
Verdeel nog twee eetlepels olijfolie over de kip en breng op smaak met peper en zout.
Zet de ovenschaal middenin de voorverwarmde oven.
Hussel goed na een half uur en een kwartier later nog eens.
Na ongeveer een uur is de kip gaar en zijn de aardappels goudbruin.
Lekker met gewokte wilde spinazie of een frisse salade.

Muziek terwijl u werkt:
Boom, boom, John Lee Hooker / four fried chickens and a coke
Think, Aretha Franklin
Shake a tail feather, Ray Charles

10 opmerkingen:

  1. Mijn Italiaanse kip met aardappels staat in de oven. Het ruikt heerlijk!!
    We gaan zo lekker smullen. Dank je wel voor dit lekkere recept Antoinette.
    Groetjes en fijne zondag nog, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Joech- hei!! Ik ben benieuwd naar je reactie, smakelijk eten!

      Verwijderen
  2. hanneke1/30/2014

    Super recept! Nog lekkerder: ongepelde tenen knoflook meeroosteren:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Judith5/25/2016

    ga ik vanavond maken en je hoort nog wel hoe lekker het was.......

    BeantwoordenVerwijderen
  4. alleen vanwege een te kleine oven (wat mis ik soms mijn grote fornuis) moet ik het apart klaar maken maar dat zal de smaak niet zo zeer veranderen hoop ik

    BeantwoordenVerwijderen
  5. vanavond weer gemaakt dit maal gewoon voor twee personen en het was weer oven heerlijk :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. vandaag wederom in de oven, twee kippenpoten, 3 grote piepers in stukken, vier teentjes knoflook, verse salie en rozemarijn en 1 citroen in vier delen.......je snapt wel dat het heerlijk ruikt in mijn keuken..........en niks ten nadele van jou recept maar ik hou me bijna nooit aan het "originele recept" communque mangiamo bene stasera :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal je dit vertellen, ik hou me nota bene zelf niet aan mijn eigen recepten, hahaha! Smakelijk Judith!

      Verwijderen