romanesco-komijntaartje met pijnboompitten

Ik keek even vreemd op toen ik voor het eerst een romanesco at. Mijn schoonmoeder presenteerde het bladgroen zonder blikken of blozen samen met de bloem zelf. Dat bladgroen had ze dus niet weggegooid, zoals bij mij thuis met bloemkool gebruikelijk was. Het blad smaakte al net zo lekker als de romanesco zelf. Waarom had ik het bladgroen altijd zonder nadenken weggedaan?
Met bloemkool voerde ze hetzelfde kunstje op. En ook dat smaakte prima!




Vandaag maar eens een hartig taartje van een romanesco die we met huid en haar verslinden!

recept romanesco-komijntaartje met pijnboompitten

Voor het taartdeeg:
200 g bloem
100 g koude boter in blokjes
70 ml ijskoud water of 1 ei
snuf zout
boter voor de bakvorm
bakpapier
een paar ons droge peulvruchten voor het blind bakken van de bodem

Voor de vulling:
750 g romanesco of anders broccoli
3 eieren
100 g (buffel)mozzarella
50 g parmezaan
1 tl komijn
50 g pijnboompitten
peper
zout

Voor de bereiding van het korstdeeg en het bekleden van de bakvorm klik je hier.
Zet water op.
Was de hele romanesco. Snij het bladgroen los. Verwijder eventueel lelijke stukken en snij het in stukjes van ongeveer een centimeter. Verdeel de bloem in roosjes.
Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
Blancheer het bladgroen en de roosjes een paar minuten, laat ze dan uitlekken en verdeel ze over de taartbodem.
Klop 3 eieren los in een kom.
Rasp de parmezaan, snij de mozzarella in kleine stukjes.
Doe de kazen, komijn en iets zout bij de eieren en roer goed.
Verdeel het eiermengsel over de taartbodem.
Draai er flink zwarte peper over en verdeel de pijnboompitten.
Bak het romanescotaartje gaar in ongeveer 25 minuten.
Dek het taartje na een kwartier af met bakpapier.

Ik gaf er een salade bij van radicchio rosso, aangemaakt met olijfolie, balsamico, peper en zout.

En o ja, ik gebruikte zelf deze keer korstdeeg uit een pakje! Dat is in Nederland helaas bijna niet te krijgen. Misschien kan Karin Luiten zelf dit lelijk gemis in de groep gooien tijdens Het grote pakjes & zakjesdebat op woensdag 22 januari aanstaande? Het debat vindt plaats in het NRC restaurantcafè om 20:00 uur!

Muziek terwijl u werkt:
John Scofield – Throw It Away

7 opmerkingen:

  1. Dit ziet er heerlijk uit, moet ik zeker een proberen.
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Laat je me weten of het je heeft gesmaakt?

      Verwijderen
  2. Wat een lekker taartje en wat een goede tip voor wat betreft het blad. Van broccoli gebruikte ik het al, bij romanesco en bloemkool nooit over na gedacht. Bedankt! Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een fijn recept! Die ga ik onthouden...

    Je site is trouwens supermooi geworden. Heel strak! Nog steeds blogspot?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :-) Dankjewel Lies! Nog steeds blogspot. Marleen van Es heeft de site grondig aangepakt.

      Verwijderen
  4. Er is wel hartig taartdeeg kant en klaar in de supermarkt. Bij de diepvries. Ik ga hem eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen