romanesco met sesam


Kijk, dit is een 'broccolo romanesco', oftewel een romanesco. Deze kool is niet alleen iets om gebiologeerd naar te kijken. Hoe die roosjes opgebouwd zijn uit roosjes die op hun beurt ook weer opgebouwd zijn uit roosjes... Dit groene broertje van de bloemkool is vooral ook lekker om te eten!

De romanesco smaakt milder dan broccoli en smaakt naar meer dan bloemkool.
Lekker naast bijvoorbeeld vlees, gebakken met verse tijm.

Dit recept baseerde ik ooit op een recept uit de Corriere della Sera.
En ik val nu al zo'n twee jaar in herhaling!

recept romanesco met sesam

Een romanesco van 900 g
1 teen knoflook
1 el sesamzaad
3 el olijfolie
peper
zout

Verdeel de romanesco in roosjes.
Kook ze ongeveer 6 minuten in gezouten water, tot ze beetgaar zijn.
Doe de roosjes in een kom met ijswater of spoel ze met koud water tot ze afgekoeld zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Verhit de olie en snij de knoflook in helften.
Bak knoflook, sesamzaad en zwarte peper zachtjes tot het lekker gaat ruiken. Als de sesam verkleurd is draai je het vuur uit. Anders loop je het risico dat ze de pan uit 'poppen'.
Wok de roosjes kort in de geurige olie tot ze warm zijn.
Variatietip: vervang het sesamzaad ook eens door een theelepel za´atar.

Muziek terwijl u werkt:
Edith Piaf – La vie en rose

Geen opmerkingen:

Een reactie posten