pizzoccheri della Valtellina, of het Italiaanse stamppotgevoel

Nou! Die witte kerst kregen we!
Gestaag dwarrelende sneeuw. Terwijl wij op de latten stonden. Vlokjes dempten geluiden en kleuren. Terwijl wij op de latten stonden.
Uiteindelijk waren we door en doorweekt. Verkleumd tot op het bot. En zelfs was het gevoel uit onze vingertoppen verdwenen. Terug naar het hotel.

We hadden al uitgecheckt maar douchen was geen probleem. En na het opbeurende warme water kwam de klap op de vuurpijl.
Kool en koolhydraten onder smeuïge omstandigheden: 'pizzoccheri della Valtellina'!
Pizzoccheri zijn brede reepjes pasta, gemaakt van boekweitmeel, tarwebloem, water en zout. De Valtellina ligt in Lombardije.
De combinatie van pasta en aardappel was wat mij betreft even schrikken.Maar dat bleek helemaal onterecht. Dit was op en top het stamppotgevoel! En dan ook nog eens op zijn Italiaans!  We leefden weer helemaal op.

Drink een glas rode wijn naast de pizzoccheri. Onder barre omstandigheden maakt het niet uit welke!

recept pizzoccheri della Valtellina

Voor de pizzoccheri:
300 g boekweitmeel
100 g gewone bloem
250 ml water
1/2 tl zout

250 g kruimige aardappels
300 g savooiekool
1 teen knoflook
4 blaadjes verse salie
100 g roomboter
200 g oude kaas of Valtellina Casera DOP
peper
zout

Doe boekweitmeel en bloem in een kom. Los het zout op in het water.
Meng het meel, doe het water erbij en kneed tot je een elastische bol deeg hebt.
Wikkel het deeg in een doek en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Schil de aardappels en snij er niet te kleine blokken van.
Was de savooiekool en verwijder de dikke nerf. Snij de kool in repen.
Pel de knoflook en snij overdwars in 4 plakken.
Was de salie en dep droog.
Rasp de kaas.




Rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 3 mm dikte.
Verdeel het deeg met een mes of pizzasnijder in vlakken van ongeveer 7 cm breed.
Snij nu pizzoccheri van ongeveer 1 cm breed.
Laat de pizzoccheri op het werkblad drogen, tot ze makkelijk loslaten.

Zet een ovenschaal in de oven en verwarm de oven tot 180 graden.
Breng een flinke pan met water aan de kook en zout het alsof je pasta gaat koken (10 g zout per liter water).
Als het water kookt doe je de aardappels en kool erbij en kook je de groente 5 minuten.
Voeg de pizzoccheri toe aan de groente en kook 10 minuten.
Smelt ondertussen de boter en fruit er de knoflook en de salie in. Zorg ervoor dat de knoflookplakjes goudbruin zijn, voor je ze verwijdert.

Giet de pizzoccheri af.
Doe de eerste laag pizzoccheri en groenten in de warme ovenschaal. Strooi er een deel van de kaas over. Ga zo door tot de ingrediënten op zijn.
Schenk er dan de gesmolten boter over en draai er nog wat verse peper over.

Direct serveren.

Muziek terwijl u werkt:
Stevie Ray Vaughan – Couldn't Stand The Weather

6 opmerkingen:

  1. Dat is wel een heel bijzondere stamppot! Ik zou denk ik ook even schrikken van die aardappels in combinatie met pasta maar het klinkt wel spannend! En jij hebt sneeuw gehad.... :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een heerlijke sneeuwvakantie! En die pizzoccheri zijn zo lekker... Eet het en je weet het!

      Verwijderen
  2. Jaap Romers12/30/2013

    Bedankt, leuk recept ! Ben altijd op zoek naar Coeliakie varianten: denk je dat het kleine beetje bloem vervangen kan worden door gluten-vrije bloem ? Boekweit is al gluten-vrij. Mooi experiment :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen ervaring met glutenvrije bloem, maar ik ben wel heel benieuwd naar jouw bevindingen! Laat je me weten hoe het heeft uitgepakt?

      Verwijderen
    2. Jaap, je kan inderdaad de bloem vervangen door glutenvrije bloem-mix. Het zou kunnen dat je dan wel wat meer water moet toevoegen, mijn ervaring leert me dat glutenvrije melen meer vocht nodig hebben.

      Verwijderen
    3. Geweldig Candy, bedankt voor je hulp!

      Verwijderen