orecchiette met broccoli zonder cime di rapa uit Puglia

'Cime di rapa' dat zijn de toppen en stelen waartussen een stronk broccoli tot bloei komt. En dat is leuk om te weten, maar die cime di rapa zijn in Nederland bijna niet te krijgen.

Jammer, jammer, jammer, want 'orecchiette con cime di rapa alla pugliese' moet je een keer gegeten hebben! Als je het mij vraagt tenminste.

Dus Italiaans koken met Antoinette gebruikt

dat wat ertegenaan gelegen heeft. Het stralende middelpunt van de plant zelf: de broccoli!

"Ja maar dan haal je de ziel uit het recept."
Jawel! Maar het smaakt net zo lekker als het origineel. Nou ja, een ieietsje zoeter dan.
Tzegt u? Partners in crime?

recept orecchiette met broccoli zonder cime di rapa uit Puglia

500 g broccoli 
350 g verse orecchiette of 500 g gedroogde (bij groothandel of speciaalzaak)
olijfolie
4 - 5 ansjovisfilets in olie, of maak de vega versie
1 flinke teen knoflook
1 gedroogd rood pepertje
grof zeezout

Zet een pan met ruim water op. Zout het en doe een deksel op de pan.
Was de broccoli.
Snij de stronk eraf, die gebruik je niet. (Doe 'm bijvoorbeeld in een minestrone).
Snij de broccoliroosje in plakjes.
Stem de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking van de orecchiette af de kooktijd van de broccoli. Tel 6 minuten kooktijd voor de broccoli. Je kookt de broccoli in dezelfde pan, samen met de orecchiette.

Doe de olie in een pan met dikke bodem en leg de ansjovisfilets erin, samen met het pepertje. Hou je van pittig, hak het pepertje dan grof. Wil je het niet te heet, laat dan het pepertje heel.
Hak de knoflook fijn en bak mee tot de ansjovis is opgelost.
Giet de pasta en broccoli af en wok kort in de pittige olijfolie.
Meteen opdienen.

Vega versie
Vervang de ansjovis door pecorino. Die strooi je bij het opdienen over de pasta.

Muziek terwijl u werkt:
The ear is on strike, Dr. John

1 opmerking:

  1. Anoniem3/29/2014

    Ik heb deze heerlijke pasta met raapsteeltjes gemaakt. Ook heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen