kalkoen of parelhoen met granaatappel uit de oven!


Geen snoeshaan en al helemaal geen praalhans. Parelhoen! Die zetten we op tafel met kerst of op andere winterse feestdagen.

Parelhoen ('faraona') smaakt wat wilder dan kip maar milder dan fazant. Hou je nou niet zo van die wildsmaak
dan vervang je de hoen door kalkoen(bouten). Ook feestelijk en je maakt  een streekgerecht uit de Veneto op de koop toe!

Terwijl het gevogelte gaart in de oven heeft de kok de handen vrij. Dat draagt zeker bij aan een stressloze kerst.
Deze bijzondere vogel wel op tijd bestellen bij de poelier!

recept parelhoen of kalkoen met granaatappel uit de oven

1 parelhoen van ongeveer 1,1 kg
3 granaatappels
1 sjalotje
een paar blaadjes salie
1 el boter
1 el olijfolie
versgemalen peper
zout
4 jeneverbessen
(aardappelmeel)

Laat de poelier de parelhoen in zes stukken snijden of doe het zelf.
Was de parelhoen of de kalkoen en dep droog.
Pel 2 granaatappels op de wijze van Jean Beddington, klik hier voor een filmpje van Foodtube. Pers sap van deze pitten in de sapcentrifuge of gebruik een aardappelpers. Dit kan ook een dag van tevoren, bewaar het granaatappelsap dan in de koelkast.

Snij de sjalot. Doe olie en boter in een braadpan. Fruit de sjalot tot ze glazig is.
Doe de parelhoen en de salie in de braadpan en bak de hoen of de kalkoen snel rondom bruin.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
Doe de inhoud van de braadpan over in een ovenschaal.
Kwast de parelhoen in met het granaatappelsap en schenk de rest van het sap in de schaal. Breng de hoen op smaak met peper en zout.
Doe de jeneverbessen in de schaal en gaar de parelhoen dan 40 à 50 minuten.

Pel de laatste granaatappel met de hand, op de wijze van Karin Luiten, klik hier voor een filmpje op Foodtube. Op deze manier blijven de pitjes mooi heel.
Haal de parelhoen uit de oven, schep het bakvocht over de hoen, verdeel er de granaatappelpitten over en serveer direct.
Bind het bakvocht eventueel met wat aardappelmeel.

Lekker met rozemarijn-aardappels uit de oven en beetgare spruitjes voor de kleur en voor het bittere op je bord. Radicchio rosso van de grill (zonder balsamico in dit geval!) kan ook. Neem dan liefst een soort uit Treviso.

Muziek terwijl u werkt:
Nina Simone – Feeling Good

Vrij naar een recept uit La Buona Cucina Veneta, Terra Ferma

2 opmerkingen:

  1. Anonymous12/04/2013

    Wat zal Fabio smullen! Granaatappel wat een idee.

    BeantwoordenVerwijderen