Polpo is geen Venetiaans kookboek!

Russell Norman vertelt ons in Polpo, een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië over zijn bijzondere band met deze stad. Waarom hij verliefd werd op het mooie Venetië en haar bàcari. De barretjes waar werklui onder het genot van een hapje en een goed gesprek over voetbal of politiek genieten van een glaasje wijn. 
Hoe hij op het idee kwam om zijn eerste restaurant in Engeland Polpo te noemen. In welke bàcari hij ideeën opdeed voor de menukaart en inrichting van zijn eigen succesvolle bàcaro in Soho, Londen.


Je kunt de recepten in Polpo opdelen in vier soorten.
Ongeveer tien procent van de recepten in het boek Polpo komt daadwerkelijk uit Venetië of uit de Veneto. Crostini met sardèle in saór, risi e bisi, kalfslever alla veneziana. Bollito misto, tiramisù en Spritz. 
Naast deze en andere pijlers van de 'cucina veneta' presenteert Norman, met Venetiaanse flair, recepten uit alle hoeken van Italië. Zoals de arancini van Sicilië, la carta di musica van Sardinië, de ossobuco met saffraanrisotto uit Lombardije en de panzanella uit Toscane. Om maar eens een paar dwarsstraten te noemen! 
Verder staan er in Polpo recepten met typisch Italiaanse ingrediënten die geen onderdeel uitmaken van de traditionele Venetiaanse of Italiaanse keuken. Wat te denken van wraps met bresaola, rucola en parmezaan, parmaham en flespompoen met ricotta salata of salade van courgette, basilicum en Parmezaanse kaas.
De laatste categorie bestaat uit recepten waar eigenlijk niks Italiaans aan is: crostini met gerookte zalm, mierikswortel en dille. Bruschetta met geitenkaas, geroosterde druiven en walnoten.

Het aantal recepten dat je daadwerkelijk gepresenteerd zou kunnen krijgen in de 'bàcari' in Venetië is al met al minimaal. En daarom is Polpo in mijn ogen geen Venetiaans kookboek.
Is Polpo nou onterecht kookboek van het jaar geworden?
Nee! Polpo vanwege een slecht gekozen ondertitel aan de kant zetten is voor kniesoren en schriftgeleerden.

Want Polpo is heel veel. De vormgeving is oogstrelend. Opvallend aan het boek is de rug. Of beter gezegd de afwezigheid daarvan. Mooi! En praktisch: leg het boek open op de pagina van jouw keuze en je zult zien dat je niet hoeft terug te bladeren.
Het eten staat centraal op de foto’s van Jenny Zarins. De foto’s ademen een warme, gezellige sfeer door kleurgebruik en elementaire styling. 

Italiaans koken met Antoinette omarmt Polpo volmondig. Want het is een enthousiasmerend kookboek dat uitpuilt van de smakelijke en uitnodigende recepten. Op Italiaanse leest geschoeid. 
Zowel de beginnende als de ervaren kok kan er volop ideeën uit putten. En ik ging er meteen uit koken.


Titel: Polpo, een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië
Auteur: Russell Norman
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 90 4520 662 2
Gebonden / 320 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers


Italiaans koken met Antoinette heeft het boek Polpo ter recensie ontvangen van Uitgeverij Karakter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.