pasta met ragù van eendenborst, bigoli con ragù d’anatra

Huize Italiaans koken met Antoinette verbouwde afgelopen week haar keuken. We moesten het vijf dagen zonder stellen, dus U begrijpt, we hebben het serieus aangepakt! 
En het is mooi geworden! Geen hoogstaande technische snufjes maar vooral een praktische keuken met gezellige kleuren. 

Een mens zonder keuken moet toch eten. En opa kan heerlijk koken heeft hij deze week weer bewezen, maar hij is al een dagje ouder. Dus maakte ik met de hele famiglia in het gevolg vijf dagen een tour de force van bar, naar trattorie, via enoteca en pizzeria tot het ristorante aan toe. Dat was ook uitstekend voor de communicatie met onze dorpsgenoten! 
Vooral de oudste zoon is een enorm gezelligheidsdier, dus hij snaterde er vrolijk op los met Giovanni en alleman. Maar ook de kleine liet zich niet onbetuigd en kwekte vrolijk een partijtje mee.

Een hele fijne tussenstop maakten we bij de 'bigoli con ragù d'anatra'. Dit is een streekgerecht uit de Veneto met een hele hoge feel-good-factor.  Bigoli is pasta vergelijkbaar met spaghetti, maar bigoli zijn veel dikker. Eend heeft een zachte wildsmaak. En die combineert verrassend goed met de snuif .... kaneel! 
Wij dronken er een glaasje Valpolicella Superiore bij en voelden ons even helemaal thuis.

recept pasta met ragù van eendenborst, bigoli con ragù d’anatra, voor 10 - 12 porties

1 eendenborst van ongeveer 1,2 kg
1 el bloem
1 wortel
1 stengel bleekselderij
1 sjalot
1 el olijfolie
1 el boter
1 blaadje laurier
2 blaadjes verse salie
2 mespunten kaneel
een flinke scheut droge witte wijn
2 dl kippenbouillon
zout
peper
80 - 100 bigoli, spaghetti of (verse) tagliatelle per persoon

Snij de eendenborst in twee helften. Verwijder de huid met een scherp mes. Snij de borst in dunne reepjes en hak het vlees met een goed mes tot een grof gehakt. Doe het gehakt in een kom, schep er een lepel bloem door en zet apart.
Schil en was de wortel en hak in hele kleine blokjes. Was de bleekselderij en hak en hele kleine blokjes. Snipper de sjalot heel fijn.
Verhit een eetlepel boter en een eetlepel olijfolie in de pan. Roer dit snel door en zet het vuur niet te hoog, zodat de boter niet verbrandt in de olijfolie.
Fruit de groenten samen met laurier en salie zachtjes een paar minuten.
Doe het gehakt en de kaneel erbij. Bak het snel rondom dicht en blus met een flinke scheut witte wijn.
Voeg de helft van de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout.
Laat de saus een half uurtje pruttelen en controleer regelmatig of er nog een scheutje bouillon bij moet. Niet teveel bouillon gebruiken. Het is de bedoeling dat je een compacte vleessaus maakt.  
Gebruik je bouillon van een blokje, controleer dan of de saus smeuig genoeg is.

Kook de bigoli, dikke spaghetti of tagliatelle gaar.
Roer de vleessaus door de pasta. De liefhebber kan er Parmezaanse kaas op doen. Zelf vind ik deze saus lekkerder zonder.
Ragù die je niet gebruikt kun je goed invriezen.

Muziek terwijl u werkt:
O pato, Joao Gilberto
Rubber ducky, InsideOut A Cappella

11 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja, een van mijn favoriete pasta's in herfst en winter!

      Verwijderen
  2. Anonymous11/11/2013

    Lekker gesmikkeld gisteren!
    Alleen volgende keer iets zuiniger met de kaneel zijn :-)
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk moet alleen de kok proeven dat het erin zit, de ander moet het niet opvallen. Volgende keer de kleinere tl gebruiken ;-)

      Verwijderen
  3. Een heerlijk recept voor deze tijd van het jaar.
    Ik heb in plaats van de boter de huid van de eendenborst uitgebakken. Je moet dan wel opletten dat je niet teveel vet krijgt. Even wat meer werk maar ook meer smaak.
    Wilbert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je heerlijke idee Wilbert. Ik heb het meteen rondgezongen en ga het zelf de volgende keer ook proberen natuurlijk!

      Verwijderen
    2. Anoniem10/13/2016

      Gebruik de uitgebakken huid daarna lekker door een salade.!

      Verwijderen
  4. Je begrijpt natuurlijk dat ik als eend adept dit ga maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Joech-hei, ik hoop dat je ervan smult! Laat je me weten hoe het je smaakte?

      Verwijderen
  5. Rosanne2/20/2014

    Echt een lekker recept, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen